2010. július 1., csütörtök

Aki tudja, tanítja


Aki tudja, tanítja. Ezzel a régi berögzült mondás ellen lépek fel: vagyis nem az tanítja, aki nem tudja, ill.nem gyakorolja (általában a hazai iskolákban, egyetemeken), hanem éppen hogy: tapasztaltam, tudom, tanítom.

Nemrég kértek fel, hogy tanítsak egy üzleti táborban. Középiskolásoknak marketinget, gyorstalpaló előadás és workshopok keretében. Úgy, hogy az átadott tudás segítségével képesek legyenek vállalkozást indítani, üzleti tervet írni.

Örültem a felkérésnek, jó megmérettetés nekem: hogyan tudom átadni a tudásom, megmutatni a szakmám szépségeit, méghozzá olyanoknak, akik hasonlóról nem igazán hallottak eddig.
A fejemben rengeteg ötlet, példa, személyes tapasztalat kavargott. Jó volt ezeket rendszerbe szedni, s az előadás slide-jaiban összesíteni. Pár slide, többéves tudásom eredménye. Egy kis elméleti háttérrel megtámogatva, a jó öreg Kottler-könyv alapján.

Aztán eljött a nagy nap, vele az izgalmak: sikerül-e, amit elterveztem, hogyan fogadják a diákok?
Nagyon nagy élmény volt a tanítás, főleg mert interaktívvá téve az előadást a hallgatóság nem félt hozzászólni, példákat hozni, reagálni. Jó volt látni, hogy a mai fiatalok (nevezik őket Y-generációknak - akik az interneten, ipod-on, mobilon lógnak, nagyon tájékozottak és kritikusak is egyben) milyen értelmesek és érdeklődőek tudnak lenni! Szóval jó volt a tudásom ezzel a kis társasággal megosztani.

A történetnek lesz még folytatása. Augusztusban Erdélyben egy hasonló táborban újra kiállok, s immár tapasztalt tanárként tanítom, amit tudok.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése