2010. július 1., csütörtök

Fesztivál Tatán


A hétvégén nagyszerű kirándulást tettünk. Már régóta el akartam látogatni Tatára. Egyrészt mert nagyon közel van Budapesthez, másrészt mert a városi látnivalók és séták mellett lehet kirándulni a hegyekbe (Vértes, Gerecse) és a tóparton.

Tatán minden év júniusában megrendezik a Virág-Víz-Zene Fesztivált. Most épp ezen a hétvégén volt. Hatalmas tömeg, kisebb nagyobb színpadok, koncertek, rengeteg kézműves, finomságok. S mindez nyugodt, vidékies formában, korzózó emberekkel, gyerekekkel és idősekkel.

Még mielőtt Tatára értünk, tettünk egy kis kitérőt Tatabányán. Az egykori bányavárosnak nem sok látnivalója van, így az egyik leginkább ismert pontjára látogattunk, a főút mellett található Turul-madárhoz. Nem is gondoltuk, milyen magasan van, egy sziklaszirten áll. A mérete is hatalmas, egy kisebb repülőgép elférne benne.

Tata kevesebb mint 60 km Budapesttől. Az 1-es főúton festői kacskaringós és erdei utakon lehet eljutni ide. Maga a városka egy nyugis kisváros, régi épületekkel a belvárosban (Óratorony, malmok), kis patakkal, óriási tóval (Öreg-tó, Cseke-tó), ahol lehet evezni, horgászni, talán még fürdeni is. A legismertebb látványosság pedig a vár. Annyira nincs népszerűsítve Magyarországnak ez a szeglete, s nem is gondoltuk, milyen csodás reneszánsz palotát találunk itt! A várhoz tartozik egy parti sétány, parkokkal, szobrokkal. Aztán egy kisebb kastély is van még a tóparton, a fölött pedig igazán falusias légkör, régi fazekasházak, templomok. Tettünk egy kitérőt a Kálváriára, ami a régi kőbányára épült.

Ajánlom mindenki figyelmébe ezt a gyöngyszemet. Maga a város megér egy délutáni sétát, a környezete pedig akár egy egész napos kirándulást!

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése