2010. június 9., szerda

Tavaszi zöldség-gyümölcs


A tavasz egyik nagy előnye, hogy végre nem melegházi, vízízű gyümölcsöt, zöldséget lehet kapni, hanem valódi napot látott friss, itthon termett finomságokat!

Két kedvencemről szólnék. Június, eperszezon! Pár hónapja már lehetett mindenféle külföldi, kétes eredetű, méregdrága epret kapni, de ez nem volt az igazi. Most hétvégén viszont már magam gyűjtöttem az epret, szedd magad akcióban, Érd mellett! Hatalmas eperföld, sok szorgos napszámos, s az eredmény egy bödön finom gyümölcs, amiből aztán jutott a hasunkba, lekvárba is. Anne-Marie-val egy nem kis teljesítmény után értünk a célunkhoz, az eperhez: jókora bicajtúrával, a rekkenő hőségben megizzadva. De megérte.

A másik kedvencem itthon kevésbé ismert, elismert. A spárga. A németeknél volt alkalmam a tavaszi spárgaőrületben részt venni. Olyankor spárgából készítenek mindent: levest, köretet, főételt. Az éttermekben spárga-napok vannak, az üzletekben márkák (!) szerint lehet választani. Ma finom ebédet készítettem belőle, magyar termésből! A spárgát előfőztem sós vízben, majd üvegtálban kis kupacokat készítettem, rá került néhány szelet bacon és sajt, majd be a sütőbe. Finom egytálétel lett belőle.

Szóval mindenkit bíztatok, hogy most egyen gyümölcsöt, zöldséget, frissen a kertből, vagy a hazai termelőktől!

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése