2010. június 5., szombat

Férfiak - krízisben?


Crisis in Masculinity - Férfiasság krízise. Ez a címe egy könyvnek, amit nemrég olvastam, s ezzel a témával többször is találkoztam mostanában.

Van egy előadás is, amit Lovas András, kedvelt lelkipásztorunk tartott szintén ebben a témában. Ennek a linkjét is csatolom, ha megtalálom, nagyon érdemes meghallgatni. Az előadás nagyon jól összegzi a könyvben leírtakat, amik tények. Igen krízis van, párkapcsolatilag, családokban, családtalanságban, szingliségben. S a krízis oka - amit nem gondolnánk - a férfiakban rejlik.

Ők azok, akiknek a hagyomány szerint a vállán van a család, a biztonság, a döntés szerepe. Viszont jelenleg, a modern kor utóbbi évtizedeiben éppen ők azok, akik nem tudnak ezzel a szereppel azonosulni, s éppen ezért menekülnek munkába, önállóságba, hóbortokba, egyik kapcsolatból a másikba. S mi ennek az oka? Az, hogy nem tanulták meg a szerepüket a családjukban, főként az apjuk feladata lett volna például szolgálni. S mit lehet tenni? Hát, ami nem egyszerű - férfiakról lévén szó -, önkritikát gyakorolni, hibákat felismerni és akarni megváltozni. Ez egyedül nem megy, segítség kell hozzá. Szakember, barátok, család, hit. De ez hozhat csak javulást, személyesen az adott férfi számára, s közvetve a családoknak is.

Hiszen a fő csattanó: mihelyt a férfiak visszatalálnak a szerepükhöz, a nők is tudni fogják a dolgukat, s helyreáll a rend a világban.
Bízzunk ebben!

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése