2010. június 15., kedd

Duna mentén

Mostanában elég sokat jártam a Duna mentén. Gyalogtúrák, céges rendezvények, bicaj. Aztán rájöttem: gyakorlatilag Budapest környékén, a várostól északra és délre nincs hely, ahol ne jártam volna az elmúlt években.

A kedvencemmel kezdem. Pesti oldal, Göd-Vác-Zebegény-Szob. Többször jártunk erre biciklivel, kiváló a bicikliút, alig van emelkedő és a panoráma gyönyörű. Ahogy távolodunk a fővárostól úgy lesz egyre nyugodtabb, békésebb a táj. Göd még elég zsibis, ám ennek ellenére szívesen laknék itt. Valami régi nyaralóban, apró kerttel. Vác már igazi vidéki kisváros, barokk épületeivel megér egy külön sétát. Zebegény, a sváb falucska, eredeti parasztházaival kínálja magát.

Ha a túlparton haladunk, akkor Szentendre-Leányfalu-Tahitótfalu-Visegrád a menetrend, itt is jártam már bicajjal, autóval. Szentendre kéznél van, ha külföldieknek akarjuk megmutatni a vidéki Magyarországot. A skanzen, a macskaköves belváros, a kézműves üzletek bármilyen évszakban megérnek egy sétát. Leányfalu nyaralóhangulata, strandja nyári hétvégékre kiváló helyszín. Tahitótfalu - itt lehet a Szentendrei-szigetre átkelni a hídon. Dunabogdány régi falusi házai, Duna strandja gyerekkoromat idézi. Visegrád pedig kiváló kiindulópont túrákhoz, hajókiránduláshoz.

Délre indulva a Csepel-szigetre jutunk. Hévvel egész közel, biciklivel szakaszonként kiépített bicikliúton haladhatunk. Én visszafelé ajánlom a túrát: Ráckeve-Szigetszentmiklós-Soroksár útvonalon. Ráckeve vidéki nyugalma, Duna-ága, templomtornyai. Szigetszentmiklós nyaralói, csónaktúra a Holt-Dunán. Soroksár sváb házai, városi-vidéki keveréke.

Délen a budai oldalon haladva is végig van bicajút. Budafok-Nagytétény-Érd a kedvenc szakaszom. Budafok a főváros külterülete, szemben a Csepel-sziget ipari épületei látszódnak. Nagytétény még mindig Budapest, de egészen vidéki, távoli hangulatban. Régi házak, kastély. Érdet nem szeretem különösebben, látnivalója nem igazán van. Viszont innen tovább lehet kerekezni Sóskút-Etyek felé.

Ajánlom hát a Budapesten élők, s hétvégén unatkozó, programra vágyók figyelmébe a fenti helyeket. Érdemes csak a Duna mentén elindulni és varázslatos helyekre találunk.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése