2012. december 27., csütörtök

Hit, nők, könyvek

A tankönyv- és szakirodalom olvasás után kicsit megcsömölve könnyedebb irodalomra vágytam. Ajándékba kaptam, könyvtárból kölcsönöztem és könyvajánlóban találtam több könyvet, amiknek nagyon különböznek, ám mégis sok közös van bennük. Négy könyvet olvastam, női iróktól, nőkről, nőknek.

Fuchs Márta könyve nem regény: édesapjának valódi történetét meséli el, akit tokaji zsidóként munkaszolgálatra vittek az oroszok. Igy elkerülte a holocaustot, s a munkaszolgálatból pedig egy keresztény hivő férfi mentette ki. Az egész történetet a lánya, Márta kutatta ki, aki pár éve megkereste a megmentő férfi családját, a magyarországi helyeket. A megmentő belehalt a bűntetésébe, a megmentett zsidó férfi viszont családot alapitott, majd Amerikában telepedett le. A Legacy of Rescue cimű könyv erről számol be.

Corrie Ten Bloom egy holland református nő, akinek az életét szintén a holocaust és a világháború szörnyűségei határozták meg. The Hiding Place (A rejtekhely) cimű könyvében leirja, hogy testvéreivel és apjával egy békebeli óraüzletet vezettek, majd itt kezdtek el zsidókat bújtatni, s vidékre menekiteni. Tettüket leleplezték a németek, s ezért az egész családot koncentrációs táborba vitték. Csodával határos módon a főhős túlélte az ottani kegyetlenségeket, s mindvégig őszinte hittel, az emberekben való reménnyel nézett a jövőbe. Sajátos missziója lett, hogy a legnehezebb helyzetekben is segitsen, Istent képviselve.

Rhoda Janzen egy menonita családban nevelkedett modern amerikai nő. A menoniták régimódi ruhákban járnak, nem tanulnak, a nők feladata a gyerekek ellátása, a férj támogatása. Rhoda ezzel szemben magas sarkúban jár, egyetemet végzett, önálló nő, akinek gyereke nincs, s még a férje is elhagyta. Az irónő valós történetét olvashatjuk a regényszerű történetben, melynek a cime Mennonite in a Little Black Dress (Menonita kis feketében). Azt irja le, hogyan talál megnyugvást és menedéket visszatérve a még tradicionális életet élő családjához.


A menoniták mellett a másik nagy kedvencem az amishok.  A Lancaster County Christmas egy pennsylvániai amish vidéken játszódik, ahol karácsony előtt hatalmas hóvihar van, s több ember életét összekuszálja, majd kisimitja. Az irónő Suzanne Woods Fisher több amish romantikus regényt irt már, családja amish származású. "The best things in life are not things" - vallják az amishok, vagyis a legjobb dolgok az életben a nem kézzel fogható dolgok. Ezért az amishoknál nincs karácsonyi ajándékozás és diszek, viszont van szeretet, összetartozás és hit.

A négy könyvből, a négy nőtől tanulhatunk kitartást, hitet, alázatot és családi összetartást.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése