2012. december 14., péntek

Smithsonian

Washingtoni programom egyik csúcspontja volt, amikor végre eljutottam a Smithsonian Társaság Amerikai Történelmi Múzeumába. Egyrészt a Smithsonian-re voltam kiváncsi, mivel ez a világ legnagyobb múzeumegyüttese, 19 múzeummal, állatkerttel, könyvtárral, kutatóintézetekkel. Másrészt az amerikai történelemről kevesett tudok, s szerettem volna átfogó képet kapni róla. Sikerült.

Amerikai Történelmi Múzeum csarnoka

A Smithsonian múzeumok Washington központjában a Mall nevű hatalmas park köré épültek. Az eredeti épület kastélyszerű téglaépitmény. Van itt Amerikai Indiánok Múzeuma, Szobortár, Természettudományi Múzeum. Az Amerikai Történelmi Múzeum egy modern épületben található. Kiállitásai interaktivak, könnyen értelmezhetőek, látványosak. Most egy áttekintést adok a jelenlegi kiállitásokról.

Az amerikai történelmet érdekes megközelitésből mutatja be a múzeum. Témakörei nem a történelmi korszakokat követik, hanem egy-egy érdekes témát. Például Utazás, Háború, Elnökök stb. A Háború kiállitás amerikai hadászati történetét követi végig a nagy háborúk áttekintésével. 1754-ben még nem volt Amerikai Egyesült Államok, akkor épp a franciák és brittek csaptak össze az itteni területekért, ez utóbbiak kerültek ki győztesen. 1775-83 között a függetlenségi háború az amerikai új lakosok és a kontinentális brittek között zajlott. Érdekes, hogy a brittek oldalán harcoltak németek és indiánok, mig az amerikaiaknak a spanyolok és franciák segédkeztek. Ezt követően több kisebb háború volt, például 1812-ben újra az angolok ellen, majd az indiánok és mexikóiak ellen, főként területszerzési célból. 1861-65 a polgárháború ideje, észak és dél. Aztán 20. század, két világháború, hidegháború, 1950-53 koreai háború, majd egész hosszan 1956-75 között a vietnámi. A Szovjetunió összeomlása után a kommunista hatalmak helyett arab területeken folyt a harc: 1991-ben az Öbölháború, majd 2003-ban Irak, végül Afganisztán.

A múzeum egyik kiállitásának plakátja. Ha jól megnézed, én is rajta vagyok a képen.

Külön kiállitást láttam az amerikai lobogóról, mégpedig az 1812-es háború hatalmas, szobányi zászlójáról. Ez  ihlette a nemzeti himnusz megiróját.

Az amerikai elnökök az itteni történelem sajátos mérföldkövei. A kiállitás az összetett szerepüket, lakóhelyüket (Fehér Ház, ahol több esküvőt is tartottak), családjukat (nemcsak First Lady, hanem First Mother és First Pet is létezett) mutatja be. Külön összegyűjtötték az elnökről szóló filmeket és utcanév-táblákat is.

A First Lady kiállitás a kedvencem. Az összes "első asszony" megtalálható itt, valamint az általuk a Fehér Házba hozott étkészletek és a beavatási bálon viselt ruháik. A legutóbbi Michelle Obama hófehér kristályokkal kirakott ruhája és gyémántékszerei van a fő helyen.

Michelle Obama ruhája

A történelmet jelképezik hétköznapi használati tárgyak. Véletlenszerűen állitják ki ezeket. Jelenleg épp Dorothy cipője volt közszemlére téve az Óz cimű filmből, amit Judy Garland viselt, de van itt háborús bevetésen használt ejtőernyőből varrott ruha is.

A másik kedvenc kiállitásom az amerikai étkezéskultúrát mutatja be. Fő helyen áll az ismert gasztronómus Julia Child konyhája (a róla készült filmről korábban irtam is). Sajnos amerikai étkezéskulturáról eléggé korlátozott keretek között beszélhetünk. Az itteni kiállitáson is a feldolgozott ételek, a gyorsételek és snack-ek, a barbeque és a nemzetközi konyha szerepelt.

Az Utazás kiállitás a különböző, a történelem folyamán használt közlekedési eszközöket sorolja fel. Rögtön a bejáratnál van a pionirok szekere, aminek azért ferde az oldala, hogy a hegyi utakon ne csússzanak le a szállitott tárgyak.

Smithsonianbe még biztosan vissza fogok térni. Az indián múzeumot mindenképpen látni akarom. Jövő nyáron pedig Magyarország lesz a fő vendég és atrakció a Smithsonian Folklife Festival-on, ami a világ legnagyobb népi kultúrfesztiválja. Lehet, hogy nekem is lesz itt szerepem....Konkrétabbat később.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése