2012. december 27., csütörtök

Karácsonyom Amerikában 2


Ez a karácsony is elmúlt. Bizonytalanul és konkrét tervek nélkül "vágtam neki" a családtól távol töltött első ünnepemnek, ehhez képest elég jól sikerült. Rá kell, hogy jöjjünk, a karácsony akárhol velünk van, ránk találhat. Nem kell hozzá szines karácsonyfa, család, ajándékok, zenék és fények. Persze jó, ha mindezek megvannak, de ezek nélkül tudunk leginkább a karácsony lényegére figyelni.

Ohio állami karácsonyfája Columbusban

Hogyan űzd el az egyedüllétet? Fogadj be egy másik magányost, vagy menj társaságba. Nekem mindkettő megvolt. Orsi személyében Columbus-Nyiregyházáról lett vendégem, a társaságot pedig helyi magyar családok szolgáltatták, illetve azok a fiatalok, akik az ünnep estéjén a mi házunkban multatták az időt hajnalig.

Hogyan teremts karácsonyi hangulatot? Menj el egy templomba, akármilyenbe. Mi a Cleveland belvárosi katolikus székesegyházat választottuk, ott ugyanis csodás kóruskoncerttel kezdődött a mise. A neogót épület zsúfulásig megtelt szenteste (igen, a legtöbb ember karácsonykor teszi tiszteletét a templomokban), a mise végére a kisjézus is a jászolba került (mikor bementünk a templomba, akkor még nem volt ott, csak a szülei és a pásztorok voltak jelen). Karácsony napján a magyar evangélikus templomba mentünk.

Hogyan éld túl az ünnepet a családtól távol? Hozd közel őket. Telefonon, skypeon, kis küldeményekben, fotókkal. Illetve keress magadnak egy befogadó családot, vagy hagyd, hogy rád találjanak. Nekem két vendéglátó családom is akadt.
Mig mi magyarok szenteste ajándékozunk, az amerikaiak az ünnep első napján. Nekünk mindkettőben volt részünk. Szenteste meghitt gyertyagyújtás, igeolvasás és ima, ültetett vacsora halételekkel, majd ajándékosztás egy négygyerekes többgenerációs családban, én is kaptam ajándékot! Első nap ebédre hatalmas töltött pulyka, tarpai pálinka, kaliforniai borok, magyar bejgli, zongoraszó, Kaláka a CD-lejátszóban, ölelések és mosolyok.

Amerikai-ohiói zászlók

S hogyan állok a kövekező karácsony elé? Akárhol is legyek, a karácsony velem lesz, bennem lesz. S határozott szándékom, hogy igenis szükség van a megszokott, családi hagyományokra és szertartásokra. Például én már most kőbe vésem, hogy jövőre a szenteste szűk családi vacsoráról, templomi szertartásról (s nem a karácsonyfa-diszités és megkésett főzés lesz) fog szólni, első nap pedig lazitós, délutánra nagyobb családot vendégül látó variáció lesz. S igen, lesz ünnepi zene, fények, gyertyák, régi fotók nézegetése, karácsonyi történet felolvasása.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése