2012. december 19., szerda

Columbus

Két napot Columbusban töltöttem, Ohió "fővárosában". Clevelandtől 3 órára délre, szinte mediterrán klimájú helyen található a város, ahol általában melegebb van és kevesebb a hó. Most is meleg volt, szinte kabát nélkül lehetett mászkálni, viszont monszunszerű eső zuhogott.

 Ohio State House

Két kedves magyar diáklány meghivására érkeztem a városba, s egy amolyan csajos bulit csaptunk. Ők mindketten a városban tanulnak, viszont a város turisztikai látnivalóiból ők is keveset láttak eddig. A belvárosban kezdtük a túrát, a House of State, vagyis az állami parlament épületénél. Kint neoklasszikus oszlopsor és kupola, bent csodás lépcsőházak, karácsonyi diszben. Az alagsorban múzeum és ajándékbolt, no meg kedves idegenvezető, aki elmagyarázza, hogy Kossuth szobrát ne itt, hanem a városházán keressük. Kossuth Lajos ugyanis járt Columbusban, beszédet is mondott, s tiszteletére még utcát is elneveztek, erről majd később. Kossuth-tal ellentétben a névadó Columbus, vagyis Kolumbusz Kristóf sosem járt errefelé...

Ohió cimere és jelmondata: Istennel minden lehetséges

A város panorámáját az egyik állami hivatalépület 40. emeletéről tekintettük meg. A városban szinte nincsenek is gyárak. Rengeteg hivatalnok dolgozik az állami épületekben (a mi negyvenemeletes monstrumunkban 4 ezren dolgoztak aznap), valamint 70-80 ezer diák tanul az állam legnagyobb egyetemén, az Ohio State University óriási campusán. Mi is ott szálltunk meg, egy valódi diáklakásban.

Ohió zászlaja

A belvároson keresztülfolyik egy furcsa indián nevű folyó, partján múzeum, éttermek, kivilágitott sétány. A város hangulatos városrésze a German Village, vagyis a német falu. A faluban megmaradtak a régi macskaköves utcák és kis ablakos téglaépületek. Itt van egy hatalmas könyvesbolt, amit egy hagyományos lakóház 32 szobájából alakitottak ki. 32 szobányi könyv, témák szerint. Szintén German Village-ben van a Kossuth utca (itt nem Kossuth-nak ejtik, hanem angolosan, elég furcsán és számunkra érthetetlenül). A Kossuth utca végében van a legendás német étterem a Schmidt's, ahol hatalmasan vacsorázunk. A helyi német származású amerikaiak pozitivan nyilatoznak a magyarokról, s arról mennyire tisztelik szabadságharcosunkat, s a magyar konyhát. A gulyáslevest például tőlünk lopták, s nemzeti ételként tisztelik.

Orsi és Évi, a vendéglátóim

Columbus nem turistalátványosság, ám mégis lehet itt találni látnivalót.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése