2015. április 30., csütörtök

Marokkó filmeken

Marokkóban rengeteg filmet forgattak, forgatnak ma is. Az utazásra való ránhangolódásként egy nagy klasszikust néztem meg: a Casablanca című filmet Ingrid Bergmannal és Humprey Bogart-tal. Na erről a filmről tudni kell, hogy csupán a címe és a cselekmény helyszíne köthető Marokkóhoz, a legnagyobb városához, Casablancához.

Magát a filmet hollywoodi stúdiókban vették fel. Bár klasszikusnak számít, nekem inkább eltúlzott, szirupos, s a hősszerelmest alakító páros sem meggyőző. Inkább nézzük meg Casablancát élőben, a többmilliós metropolisz az óceán partján ma is lüktető, modern város, ide érkezett a mi gépünk is, ide futnak be az óriáshajók, s itt áll a parton a legnagyobb marokkói mecset.

Egy másik klasszikus Az Arábiai Lawrence, ami számtalan Oscar-díjat nyert. Ezt már nem fekete-fehérben forgatták, mint a Casablancát, hanem színesben. Itt is van jónéhány stúdióban felvett jelenet, de a szaharai képek azok eredetiek, s ráadásul épp a marokkói Szahara azon részén vették fel, ahol mi is tevegeltünk. Ha valaki azt hinné, hogy a film sivatagi képeit kiszínezték, az nagyon is téved: a valóságban is ilyen ragyogó narancsos-barna a sivatag homokja, amit folyamatosan rendez, redőz a szél.

A Gladiátor című film már a 2ooo-es évek klasszikusa, szintén Oscar-díjas. Hátborzongató története és zenéje a római birodalom korába visz. S bár Marokkóba való érkezésem előtt meg sem fordult a fejembe, hogy itt római romvárosba, sőt a Gladiátor film és Russell Crow nyomára akadok.

Jártunk abban a majd 1ooo éves agyagvárosban (Ait Benhaddau), ahol a film rabszolga-jeleneteit felvették. Az agyagváros többszáz éves, ám még ma is élnek falai között áram és víz nélkül gazdálkodó családok. Szerintem ők simán statisztáltak is a filmhez.

Utunk során kitérőt tettünk Ouarzazate városába is. Ez a marokkói filmgyártás fellegvára, itt több stúdió is működik, most nyáron például a James Bond filmek legújabb részét forgatják itt. Marokkó olcsó helyszín, tele autentikus hellyel: van itt sivatag, tenger, hegy, völgy, oázis, romváros, agyagváros és szűk sikátoros élő település.

 Oarzante, filmstúdió

Mi is betértünk az egyik múzeumként működő egykori filmstúdióba.  Egy kívülről spanyol missziós templomnak (ilyet többet láttam anno Californiában) kinéző épület belsejében több történelmi kor díszletei sorakoznak: az egyik csarnok Salamon trónterme, ebből egy római kori belső udvar nyílik, majd egy egyiptomi képekkel telefestett "fáraóterem" jön kézi hordszékekkel, kerevettel, a háttérben egy ortodox őskeresztény mozaikképpel és a sarokban egy óriási hétágú zsidó gyertyatartóval.

Salamon trónterme

Egy térben keverednek itt a korok, a vallások, a stílusok. S a filmesek mindig tudják, hogy melyik sarkot hogyan mutassák be. Ráadásul, a múzeumtúra alatt a háttérben ismert filmzenék szólnak, így a Gladiátor szívbemarkoló dala, épp mikor a filmben is használt börtön rácsai mögé megyünk.

Egyiptom a marokkói filmmúzeumban

Ebből a múzeumból tudjuk, hogy Marokkóban forgatták az alábbi filmeket is:  A Nílus gyöngye, Szahara, Mennyei királyság, A csillagok háborúja, Asterix és Obelix, Babel, Hét év Tibetben, s számtalan bibliai témájú film.

Mennyei királyság és Gladiátor helyszín: Ait-Ben-Haddou agyagvárosánál

Egy nagy kedvencem, Az angol beteg című film. Ezt sajnos épp nem Marokkóban, hanem a majdnem szomszédos Tunéziában vették fel. Azért a képek sokban hasonlítanak az itteniekre.

Aki pedig a mai Marokkó életét bemutató filmekre kiváncsi, itt van néhány ajánló.

http://www.port.hu/a_marokkoi_kaland_hideous_kinky/pls/w/films.film_page?i_film_id=9348

http://www.port.hu/marokko_marock/pls/w/films.film_page?i_film_id=76359

http://www.port.hu/last_minute_marokko_last_minute_marocco/pls/w/films.film_page?i_film_id=98303

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése