2015. április 18., szombat

Marokkó kékben

Marokkóban főleg a sokszínűsége vonzott: a sokféle színű fűszer és különleges illat, a tradicionális technikákkal készített kézműves termékek: a kerámiák, szövött szőnyegek és ágytakarók, a festett színes bútorok.


Kék mosdó, ahol a falakon, a földön is kék csempe díszeleg. A mosdókagyló pedig egy kék kerámiatál. A jobb oldali csempe a marakeshi szállásunk belső udvarát díszítette jellegzetes iszlám motívumokkal.

Kék ég és óceánpart Casablancában, no meg én farmerkékben. 


 Jardin Majorelle, a Majorelle Kert Marakeshben.
Yves Saint Laurent magánkertje volt egykor, ma múzeum. 

 Chefchauen város kék ajtajai és a nagymecset mosdójának fali mozaikja Casablancában. 

Aztán az utazásom végére egy szín kezdte átvenni a hatalmat: a KÉK. Kék volt az ég és az óceán, kék mozaiklapokkal és csempékkel fedték a legtöbb ház belsejét. Legutolsó szálláshelyünk, Chefchauen maga a "Kék város" kékre meszelt házfalaival. 

Chefchauen hegyi városka kékre meszelt házai, szűk sikátorai között kékben. Ez nem köd, nem pára, hanem az esti szürkület színe kékben. 

Az indigó növény segítségével festik kékre a textileket és színes bőrtáskákat. Kék gyöngyök jelennek meg a berber ékszereken és kék ásványok csillognak az Atlaszban talált kövekben. Kék minták díszítik a kézzel készített agyagedényeket. 

Szaharai szállásunk bejárata kékben. 

S most már kék mozaikcsempe díszíti majd a tóparti házikóm falát, ahová kék ágytakaró, kék mázas kerámia is kerül. Gazdagodtam kék csíkos sállal és indigókövekből fűzött lánccal. Szép a KÉK. 

Marakesh, Bahia Palota, hárem. Kék udvar, kék ajtó kék díszítés a falakon.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése