2015. április 18., szombat

Muszlim, arab, berber arcok

Marokkóban olyan arcokat és öltözeteket találunk, melyek valószínűleg 1oo vagy 1ooo évvel ezelőtt is így néztek ki.

Tevebőrbben vizet áruló hagyományörző arcok, néhány dirhamért szívesen pózolnak. 

A férfiak hosszú kapucnis köntöst hordanak, hozzá hegyes orrú papucsot, a fejük búbján aprócska sapkát. Legyen hideg vagy meleg, ők ezzel a ruhával védekeznek a nap, a szél és a hűvös esték ellen. A nők haját és fejét kendő takarja, amihez bő blúzt vagy ruhát vesznek.


 Narancsárus. Minden nap ittunk frissen facsart narancslevet, amit a helyben termelt friss, édes gyümölcsből az út szélén préseltek a vendég kérésére. 

 Hagyományos borbélyüzlet.


 Kenyérárus. Itt ilyen lepényszerű kenyeret esznek, szinte bárhol lehet kapni , akár szekérről, útszéli péktől, élelmiszerboltból. 

 Gyerekek a családi boltban. Itt a gyerekmunka nem tilos. 

 Levesárus a marakeshi főtéren. A kisfiú a mosolyt ingyen méri.

 Munkára váró kőműves, villanyszerelő és vízszerelő. Tessék megnézni a földön és biciklin látható szerszámokat - ez a cégérük. 

 Nőnek öltözött férfi hastáncos szórakoztatja Marakesh főterén az este összegyűlt embereket. 

 Mohammed az Atlasz hágójában árulja az ott talált ásványokat és többmillió éves kőbe zárt csigákat. Kaptunk tőle grátisz ajándékot a vásárfia mellé. Az arab és berber mellett beszél franciául, spanyolul, angolul, németül. Ha több magyar járna erre, az üzlet miatt még magyarul is megtanulna. 

 Csacsifogat egy agyagkashbában. Ez nem a turistákat szolgálja, hanem a mindennapi áru- és holmicipelés eszköze. 

 Sofőrünk, Taufin hagyományos berber-touareg szerelésben.

 Nomád asszony a kősivatagban legkisebbik, 13. gyermekével. A  2 éves kislány neve Sahara.

 Fiúk játszanak Chefchauen hegyi sikátorain. A foci itt is nagy kedvenc.

Az öltözködésben is vegyül az őslakos berberek (hegyi pásztorok, "barbárok") és a hódító arabok öltözete. Míg a berberek inkább ezüst, addig az arabok arany díszeket és ékszereket viselnek. A berberek mellett egészen délen a sivatagban élnek a tuaregek. Ők a sivatag vándorai, turbánszerű kendőbe csavarják a fejüket.

A téren üldögélő bácsikák

Az utcákon találunk a mesékből ismert templom bejáratánál kéregető vak koldust, csacsit hajtó munkást, furcsa díszes ruhában mászkáló vízárust, gyereküket a hátunkon cipelő anyákat.

 Gyereküket hátukon cipelő nők a Torga-szurdokban. Ők így kirándulnak. 

A muszlimok nem szeretik, ha fényképezik őket, ezért óvatosan kattogtattunk. Legtöbbször hátulról, vagy úgy, hogy ne vegyék észre. Ha valaki kérte, akkor megkíméltük a fotózástól, de volt, aki pénzért állt nekünk modellt. Itt egy kis bemutató a marokkói arcokból és alakokból.

Csacsi vontatta szekér Marakesh főterén. A háttérben a bazár és járókelők.

A férfiak általában vékonyak, szikárak, s nálunk alacsonyabbak. A nők kerekdedek, picikék, a kendőből legtöbbször csak a feketével kihúzott szemük látszódik ki.

Ez a mosolygós arcú berber férfi a föld alatti ivókutakhoz vitt le minket a kősivatag alatt. Kezében a lámpa 21. századi.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése