2015. május 7., csütörtök

Riad, kashba, medina

Még mindig nem dolgoztam fel a marokkói útiélményeket, így folytatólagosan lesznek még újabb és újabb bejegyzések.

Ősi kapu Marakesh medinájába. Ráfér egy tatarozás, mert a márványmozaikos díszeket alig látni. A kapun kívül zajlik az élet biciklin, motoron, autón. Odabent csak gyalogosan vagy szamárháton lehet közlekedni.  

Marokkó városaiban érdekes kifejezésekkel találkoztunk. Medina a neve a belső óvárosnak, ami legtöbbször városfallal van körülvéve és csak korlátozott számú kapun lehet bejutni. Csodás régi, elhanyagolt kapun vezetett az utunk Marakesh medinájába, Fez városában pedig közvetlenül a Kék Kapu szomszédságában, a legismertebb kapunk kívüli hotelben laktunk.

Fez Kék Kapuján lehet bemenni az óvárosi medinába. A medinán belül 3-4 ezer sikátor, utca van, névtábla és számozás nélkül, mint egy labirintus. Ide helyi idegenvezetővel merészkedtünk be (ő az öltönyös balra).

A medinán belül autó nem tud közlekedni, az árut kézikocsin és szamárháton szállítják. Ezek a legszűkebb sikátorokba is képesek bemenni. A kis utcákon kézművesek "garázsműhelyei" és üzletek sorakoznak.

Piac a marakeshi medinán belül. 

Vannak itt a házak tövében szerteágazó piacok, ahol az árut közvetlenül a padlóra pakolják. Nagy itt a tömeg, mindenki gyalogosan sétál, a gyerekek tudnak esetleg babakocsit vagy kisbicajt, rollert használni.

A Kék Kapu belül zöld. Az iszlám színe a zöld, ezér szívesen használják csempéken, egyéb motívumként. 

Riad a neve az óvároson belüli többszintes házaknak, "lakóközösségeknek". Marakeshben a szálláshelyünk egy majd 1ooo éves riad volt, amiben régen egy család tagjai, rokonok éltek, ma pedig turistáknak adják ki olcsó szálláshelyként. A mi gangos házainkhoz hasonlít, csak sokkal szűkebb az udvar.

Marakeshi riad-szálláshelyünk belső udvara. Körben a kedvenc kék-fehér csempéimmel van kiburkolva az egész ház.

Az utcáról csak a kaput látni, majd a kapun és az épületfronton áthaladva jutunk a nyitott tetejű udvarba, amit 3 szinten körben kovácsoltvas körfolyosók szegélyeznek. A szobák a folyosóról nyílnak, ablakuk, ajtajuk sosem néz a város, az utca felé, mindig csak befelé. Ez védelmi okból ill. az időjárás miatt alakult így.

Marakeshi szálláshelyünk egy szűk sikátorból nyíló riad volt. Ez a bejárata, bent a belső udvaron pálmák.

A házak teteje lapos, így legfelül tetőteraszt alakítanak ki, itt lehet reggelizni, este iszogatni, napközben mosott ruhát szárítani. Szintenként 1-2 wc-t illetve zuhanyzót alakítottak ki, a szobákban mindenütt van mosdókagyló. Viszont a csatornázás elég gyatra, így emésztőszag uralja a házat.

Marakeshi tetőterasz, a riad teteje. Innen átlátni a szomszédos házakba. Szemben egy mecset tornya, onnan jött a müezzin hajnali ébresztője, imára hívó hangja.

Marakesh mellett egy modernebb riadban laktunk Fezben és Chefchauen városában. Fez óvárosában luxus-riadokba is bevitt minket az idegenvezető. Egy ilyen palota belső udvarában volt medence, szökőkút, márványmozaikos falifülkék, pálmák, minden, ami a kényelemhez kell.

Riadból kialakított szállásunk Chefchauen városában. Itt már erős az andalúz-spanyol hatás. 

Kashba a neve a négytornyú, agyagból készült erődöknek. Ezek nem a történelmi városokban vannak, hanem a sivatag határán, az Atlasz lábánál. Van egy folyóvölgy, amit "Kashbák völgyének" is neveznek. Állítólag itt 1ooo kashba is megtalálható.

Na itt forgatták többek közt a Gladiátor c. filmet. Ma két-három család él a városban, se víz, se villany nincs.

A lenyűgöző kashbákat Aint-Behaddau 11. századi agyagvárosában találtunk. Ezeket az épületeket sárból tapasztották, belül gerendák adják a szilárdságát, s szalma helyett van, hogy pálmaleveleket használnak tapasztóanyagként. Sosem meszelik ki, így természetes terrakotta színükkel szinte beleolvadnak a kopár tájba.

Aint-Benhaddau kashba-város egyik szépen megmaradt külső díszítésű fala. A lyukak a gerendák helyét mutatják, a torony tetején hatalmas gólyafészek. Tetőfedésnek vékony nádat használnak, hiszen itt eső sosem esik, nincsenek veszélyben az agyagfalak.

A négy torony között középen van a belső fedetlen udvar, itt jön be fény az udvarról nyíló helyiségekbe. Egy ilyen kashbában egymás mellett lakik ember és állat, van kémény nélküli füstös konyha, s fürdőszoba nemigen található itt. Csodás geometriai mintákat is vésnek a falakba, ezek néha ablakot vagy ajtót is formázhatnak. Több jó állapotú kashbát feljújítottak Oarzazante városában, ott a belső berendezéseket is meg lehet nézni. Elég romos kashbaváros van viszont Tinerhir városában, ahol a helyiek elhagyva az agyagépületeket, modernebb otthonokba költöztek a völgy túloldalán.

Tinerhir városa mellett egy elhagyott, rommá vált agyagváros romjaihoz túráztunk. Itt több kashba is állt egykor, ma már csak a romok közt sétálva sejthetjük, hogyan élhettek itt a családok. 

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése