2015. április 21., kedd

Útjelző táblák

Marokkóban helyi sofőr szállított minket kisbuszán, így nekünk nem kellett térképet és az útjelzőtáblákat lesnünk. Az utak elég jól kiépítettek, köszönhetően az egykor francia és spanyol fennhatóságnak. Casablanca és Marakesh között például többsávos autópálya fut, az Atlaszt három helyen is hágóutakkal, vágták át, ráadásul van egy szakasz, amit a francia légiósok véstek a hegyoldalba, alagúttal, szerpentinnel.

Az utunk során fotóztunk érdekes útjelző-táblákat. Ezekből válogatok most. 

A tevés persze mindenki kedvence, egy oázisváros határában, közel a homoksivataghoz találtuk.

 Itt számunkra is jól olvashatóak a feliratok, na de ezek alapján nehezen igazodtunk el a szűk sikátorokban. Például Fez ősi városmagjában több, mint 3ooo utca van, jelöletlen és számozatlan házakkal, ahová kizárólag helyi idegenvezetővel merészkedtünk csak be. Akár a labirintusban. 


Az utak mentén legtöbbször arabul és franciául is kint van a helyek neve. Ugye az arab írás jobbról balra íródik kecses cirádáival. Ehhez képest az őslakosok berber szövegei nagyon hasonlóak, csak szögletesebbek és balról jobbra íródnak, mint a mi betűink. Néhány helyen tudtunk ilyen feliratot fotózni, elvileg a kétféle nyelvnek nincs sok köze egymáshoz. Még ma is vannak a városokon kívül élő nomádok, akik csakis berberül beszélnek, sem a franciát, sem az arabot nem ismerik.

A kapu melletti táblán fent arab, lent berber írás. Megfejteni egyiket sem tudtuk... 

A belvárosi csacsifogatot jelző tábla és a mellette lévő felirat szinte már festői. 

Ez a kép pedig az Atlasz déli oldalán készült, egy eléggé lepusztult városban, jópár kilométerre első városunktól, Marakeshtől. 

Itt pedig egy ház bejáratán az építés évét jelzi a felirat. 1957 és az arab időszámítás szerint 1376. A muszlim időszámítás Mohamed futásától, 622-től számítódik.

Ja,és persze nem hiányozhat a jó öreg Coca-Cola sem...Ezt a világon mindenütt ismerik és értik. Még akkor is, ha arabul van az üvegre írva. 

Álljunk meg egy szóra

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése