2013. április 8., hétfő

Zsidók Amerikában

Ezt a bejegyzésem még Amerikában kezdtem irni, aztán valamiért mégsem fejeztem  be. Még odakint olvastam egy könyvet, ami elinditott bennem pár gondolatot.

Chaim Potok egy amerikai zsidó iró. Műveiben a modern amerikai környezetet irja meg zsidó szemmel. Tanulságos ez zsidóknak és nem zsidóknak egyaránt. A kiválasztott (The Choosen) cimű regénye akár a saját életrajza is lehetne. Egy new yorki zsidó fiú életén keresztül mutatja be a 20. század első felének világát.

A főhős vivódik a hagyományok és a modern élet között. Apai felmenői évszázadokon keresztül voltak a közösség rabbijai, rá is ez az út vár. Nagyon okos, fejből tudja a Tórát, de őt mégis más hivatás érdekli. Pszichiáter szeretne lenni. Az iskolai baseball-meccsen ismerkedik meg az először ellenségnek tekintett, majd valódi jóbaráttá váló barátjával, aki szintén zsidó és rabbinövendék. Sajátos barátság kezdődik köztük, érdekes látni, hogyan nyilnak meg egymás felé, hogyan nyerik el egymás bizalmát fokról-fokra.

Chaim Potoknak van egy átfogó történelmi alkotása, aminek a cime Wanderings, vagyis Vándorlások. A vaskos kötet a zsidó nép történetét meséli el a kezdetektől (teremtés) a 20. századig. Erősen bibliai (Tóra) alapú a mű, de mögötte ott vannak a történelmi bizonyitékok, régészeti leletek.

Az iró egyébként magyar származású. Ősei Sárospatakról vándoroltak ki Amerikába, innen is jön a felvett Potok név. Műveit megtalálhatjuk a hazai könyvesboltokban is, magyarul is.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése