2013. április 11., csütörtök

Balkonra vele!

Itt a tavasz, lassan jön a nyár! Épp ideje, hogy használatba vegyük a télen elhanyagolt erkélyünket, balkonunkat. Még amerikai tartózkodásom alatt akartam irni az ottani erkélyekről, most került sor erre.
 
Szóval a Tengerentúlon nagy divatja van, s igen sokat használják a különböző kültéri tereket. Az ottani emberek kevés időt töltenek a házon kivül, az utcán, vagy éppen a kertjükben. Viszont nagyon szeretnek sütögetni (na nem szalonnát, hanem inkább barbeque-t BBQ) a teraszunkon.
 
Odaát három fajtája van a kültéri tereknek. A porch (veranda) szinte minden kertes ház kötelező eleme. A bejárat előtti fedett terasz a ház kapuja. Itt legtöbbször vendégváró hintaszék, asztalka, egy cserép virág várja az érkezőt.
A ház oldalához vagy hátához csatolva van a balcony (balkon). Ez lehet nyitott vagy fedett, kicsi vagy nagy. Lehetnek rajta virágok, szobrok, kerti játékok.
A deck a fedetlen, faburkolatú, emelvényen álló teraszt jelenti. Hatalmas napernyő alatt komplett étkező garnitúra, grillsütő, vagy éppen gyerek-játszóház is elférhet.
 
Az amerikai verandánk (karácsonyi diszben)

Az amerikai balkonokhoz képest nekem egy elég visszafogott kis erkélyem van. Alig egy nézetméternyi, de erkély! Van rajta hely a muskátli-ládáimnak (a virágokat gondozták lakóim, igy az idei szezont már velem várják), szélforgónak, még egy kis széknek is. Jó ide kiülni napos
délutánokon.
 
 
Most lássunk pár kreativ ötletet a balkonra. Mivel nálam is kevés a hely, értékelek minden helykimélő, okos megoldást. Ilyen a mellékelt képen látható szekrényke, ami a falra szerelve alig foglal helyett. Elfér benne viszont a kinti eszem-iszomhoz szükséges pohár és piknikkellék.
 
 

A másik kreativ ötlet az én teraszomon nem fér el, de ha nagyobb helyem lesz, valami hasonlót szeretnék barkácsolni. A párkány oldalához illesztett egyszerű "faládák" kiváló rakodó- és ülőhelyek. Csak szines párnákat kell tennünk rá, s máris kész a pihenés helye. Pár virággal oázissá varázsolhatjuk a teret, lampionokkal, mécsesekkel este is hangulatos beszélgetősarok.




Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése