2013. április 16., kedd

Cleveland krimiben

Egy jópofa krimiregényt olvastam egy clevelandi iró tollából. Les Roberts főhőse egy szlovén magándetektiv, Milan Jacovich, aki Clevelandben működik. Az iró több mint 10 regényt irt az ő főszereplésével, s talán már készül a filmes adaptáció is.

A sorozat első darabját olvastam most, s nagyon tetszett. Pepper Pike a neve, ez egy Cleveland környéki vidék, nem annyira város, inkább nagy kertes házak szövevénye. Elit terület. Itt bizzák meg a detektivet egy eltűnt médiaguru felkutatásával. A pár napos nyomozás során a főhős belekeveredik a helyi maffia szövevényeibe, politikai és cégügyekbe, sőt szerelembe is esik. Végül a szálakat is kibogozza, s pozitivan zárja a kutatást: a negativ élményekből számára jó dolgok sülnek ki.

Les Roberts nem tősgyökeres clevelandi. Chicagoban született, majd sikeres forgatókönyviró lett Los Angelesben, Hollywoodban. Viszont otthonának békéjét Cleveland közelében, Cleveland Heights-ban találta meg. Legelőször egy novelláját olvastam, melyben épp Cleveland és Ohió mellett kampányol. Ő sikeres hollywoodi iróként csömörlött meg a californiai álomtól, s vágyott emberibb léptékű vidékre. Kertes házat vett Cleveland mellett, s élvezte a négyévszakos, hatalmas havazásokkal járó vidéki életet.

Az irót személyesen ismerte egykori főnököm, Mike. Korban, habitusban nagyon hasonlóak. Mike is iró, újságiró, rádiós, s az ő vágya is, hogy regényt ill. novelláskötetet adjon ki. A könyv elolvasásával jó volt az általam ismert clevelandi helyeket bejárni, az ottani arcokkal találkozni.

Ha valakit érdekel, itt olvashat többet az iróról.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése