2013. január 15., kedd

Vezetők erősségei

Tavaly a Leadership (vezetés) órámon több tesztet is megcsináltam. Ezeknek a teszteknek a célja saját magunk jobb megismerése, majd ezek eredményére alapozva a személyiségünknek megfelelő módon minél hatékonyabb vezetővé fejlesztés volt a cél.

Az egyik ilyen teszt neve Strengthsfinder, vagyis "erősségkereső". A modell lényege, hogy azokra a tulajdonságokra és képességekre kell fokozottan figyelnünk, amikben jók, erősek vagyunk. A jó vezetők sem attól jók, hogy mindenhez értenek és mindenben jók. Hanem azért különlegesek, mert tudják miben jók, vezetőként azzal foglalkoznak, s a többi területet átengedik másoknak, a beosztottaiknak.

Az öt legfontosabb erősségem a teszt szerint: szeretek tanulni, rengeteg információt gyűjtök be, kapcsolatépitésben jó vagyok, figyelek másokra, rendszerben gondolkodom.

A másik tesztet mostanában csináltam. Ez a Strengthsfinder-re épül, annak a kibővitése. A Standout, vagyis "válj ki a tömegből" a cime. Nem véletlenül: úgy tudunk valami különlegeset, másoktól eltérőt alkotni, ha a legfontosabb erősségünkre, alaptulajdonságainkra épitünk. 9 ilyen alaptulajdonságot, személyiségjegyet, szerepet dolgoztak ki a modell alkotói, a teszt ezek fontossági sorrendjét mutatja meg.

Igazán meglepő volt, hogy ez a teszt a Strengthsfinder-rel rokon eredményeket mutatott, még jobban kiemelve a saját erősségeimet. Eszerint a leginkább a kapcsolatépités jellemző rám, "connector" vagyok, aki ha feladat van, emberekben gondolkodik, ill. ha embereket lát, rögtön kapcsol hozzájuk valakit vagy valamit. A második kiemelt jegyem az egyenlőségre törekvés (equalizer): munkában első az etika és tisztesség, a tiszta felelősségi körök és szerepek. Aztán úttörő vagyok és alkotó, tanácsadó és még sorolhatnám.

Javasolnám mindenkinek ezeknek a teszteknek az elvégzését. Jó kis tükröt tart magunknak, megerősit, célt ad.

Strengthsfinder honlap

Standout honlap


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése