2013. január 8., kedd

Mrs. Cleveland

Szeretem elolvasni ismert és példaértékű nők életrajzát. Legutóbbi washingtoni látogatásom alkalmával a first lady kiállitáson figyeltem fel egy számomra ismeretlen, de mégis ismerősnek tűnő elnökfeleségre: ő Frances Cleveland.

Grover Cleveland két periódusban is elnök lett. Először 1885-1889 között, majd 1893-1897 között. Itt most nem az ő elnöki vivmányairól, inkább a feleségéről irnék.

Frances sokkal fiatalabb volt a férjénél, 21 évesen ment férjhez az akkor már megválasztott elnökhöz. Az esküvőjük a Fehér Házban volt, ez azóta sem fordult elő egyik elnökkel sem. Frances apja korán meghalt, az ő végrendeletének volt a végrehajtója Mr. Cleveland, igy ismerte meg a lányt. Sokan úgy gondolták, hogy Frances anyját fogja elvenni, de meglepetésre a fiatal lányt kérte meg.

Frances felmenői angolok New England vidékéről. A lány egyetemre járt, még be sem fejezte a tanulmányait, mikor megkérték a kezét. Férje Európába küldte tanulmányútra, hogy több országot bejárva megismerje az ottani tradicionálisabb kultúrát. Esküvőjük után a Fehér Házban és egy közeli privát birtokukon éltek. Négy lányuk és két fiuk született.

Francesre fiatal kora és csinos alkata miatt figyelt fel a korabeli sajtó. Sokat irtak öltözködéséről, frizujáról, a nők követték az ő stilusát. Magas, barna hajú és barna szemű nő volt. Férje mellett aktivan részt vett női szervezetek támogatásában, elnökségében. Fiatalon, 44 évesen megözvegyült, majd újraházasodott.


Frances Cleveland életrajza

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése