2013. december 15., vasárnap

Advent Grazban

Ausztriába jó átmenni. Októberben jártam ott hosszú idő után újra, s most decemberben sikerült az őszi táj után a télibe is belekóstolnom. Ha december, akkor advent, adventi vásár. Grazban rögtön 13 helyen.
 

Az osztrákok tudnak élni. Télen a siterepeken szelik a hegyoldalakat, nyáron túráznak, a tavakon vitorláznak. Az évszakok változásával követik az ünnepeket is. Még októberben szüret után voltunk, most karácsony előtti, csodás adventi időszakban jártunk ott.

A nyugati határszélről, Hévizről két órás úttal máris Grazban, Stájerország (Steiermark) fővárosában vagyunk. Korábban többször jártam már a grazi autópályán Tirol vagy éppen Olaszország felé. Most viszont az autópálya mellett a városba is betértünk.

Decemberi napsütés, kilátás a városra a várból

Hideg téli időnk volt, ám csodás napsütéssel. A sapka és sál hamar lekerült rólunk, főleg, mikor a grázi várhegyre (Schlossberg) túráztunk fel. Graz neve a szláv vár gradic szóból ered, nekem az olasz grazie, köszönöm jut az eszembe róla. Nincs is olyan messze az olasz vidék, kevesebb mint két órányira délnek az Alpok túloldalán.

A grázi óratorony

A vár a Mura (Mur) folyó fölötti hegyoldalon magasodik, egyedülálló erőditmény, amit még Napóleon csapatai sem tudtak bevenni. A várhegyre cikk-cakkos út vezet fel több oldalról is. Nagy előny, hogy belépő nélkül is látogatható a csodás panorámás tető, ahol a város legismertebb jelképe, az óratorony is található. Rengeteg itt a turistacsoport, nem ritka a magyar, szlovák, orosz, vagy olasz szó.

A vártetőről csodás kilátás nyilik a városra, a kanyargó folyóra, az átivelő hidakra, a templomtornyokra és háztetőkre. Rögtön az első adventi vásárba itt botlunk: le is teszteljük a hangulatkeltő elemeket, mármint a forralt bort és a sült gesztenyét (olasz-osztrákosan maroni). Az adventi vásár bodéi a várfalak között egy szabadtéri szinpad területén helyezkednek el. Lehet itt levelet irni a Jézuskának, a gyerekek mézeskalácsot süthetnek, a felnőttek meg kézműves ajándékokra és finomságokra költhetik a pénzüket.

Adventi vásár a várban

A vár alatt terül el a város. Csodás barokk paloták, középkori utcakövek keretezik az utunkat. Hatalmas katolikus templomok, tornyok. A házak között megbújó kis tereken korcsolyapályák, és tematikus adventi vásárok. Külön területen vannak a nemzetközi standok, egy másik téren a stájerországi termékeket kináló árusokat találjuk, egy következőn a modern, kortárs művészeket, trendi bárokat. De van helye a bolhapiaci árusoknak is.

Sétálóutca csodás épületei és fenyői

A városháza előtti tér a legforgalmasabb, itt van a fő sétálóutca, az utca fölött karácsonyfák lógnak (elég morbidul fejjel lefelé, égősorokkal). Az utcán zúdul a tömeg, egymás sarkában járnak a karácsonyi hangulatot élvező turistacsoportok, vagy a vásárlást végző helyiek. Utcazenész is jut minden sarokra, van köztük cimbalmos és magyar roma formáció is. Az egyik kis sikátorban (Gasse) vörös szőnyeg fut az utcakövön. Mint kiderül, ezen az úton az útmenti kirakatokban különböző stilusú betlehemeket találunk.

Pékség a császári időkből

Szerencsére megússzuk nagyobb vásárlás nélkül. Az elegáns üzletek választékát nem a mi pénztárcánkhoz szabták, megelégszünk a kirakatok és az ott elhelyezett finom áruk csodálatában. Aztán hazafelé azért feltankolunk helyi édességekből és minőségi osztrák élelmiszeripari termékekből: az otthoninál finomabb (és olcsóbb) joghurtot, sajtot, csokit és persze Mozart-golyót veszünk.

Advent a várakozás ideje. Fényt, megnyugvást, békét hoz nekünk. Nem a vásárlásról, a rohanásról, nyomulásról kell szólnia. Mi ennek jegyében töltöttük ezt a hétvégét, töltődtünk az advent fényében, Grazban.

Bővebb info Grazról

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése