2012. március 4., vasárnap

Memphis

A héten Memphisben jártam. Illetve Memphis látogatott el Clevelandbe. A nagysikerű, s többszörösen dijnyertes musical nyitóelőadását láttam a Playhouse  Palace Szinházában. Köszönet érte Angienek, aki szokásához hiven be tud csempészni az egyetemistáknak szervezett kultúrprogramokra.

Nem vagyok musical-rajongó, de ez a mostani előadás nagyon tetszett. A történet az 5o-es évek Amerikájában játszódik a Tenessee állambeli városban. Ez az állam igencsak déli terület, ahol a feketék és fehérek közötti ellentétek eléggé kiéleződtek. Egy különc fehér fickó a fekete negyedbe téved, ahol az egyik bárban felfedez egy csodás hangú énekesnőt, aki történetesen fekete. A fiú rádiós dj, a lánynak pedig segit szinpadra jutni. Persze szerelmi szál is szövődik, ami nem teljesen bonyondalommentes.

A történet mellett a zene nagyon találó. Hallunk gospelt, bluest, R&B-t, mégpedig a rock and roll hőskorából. Ezeket a zenéket a feketék terjesztették el, legyőzve a fehérek kezdeti ellenállását.
Csodálatos a darab szereposztása, sok tehetséges fiatal művész énekelt, táncolt, s varázsolt elénk egy hihetetlen műsort.

Izelitőnek itt egy zenés részlet a Memphis-ből. Bizonyára hamarosan Budapestre is megérkezik ez a Broadway-darab. Mondjuk a fekete művészeket és a déli akcentust nehéz létrehozni odahaza.

Someday

Memphis video

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése