2012. március 15., csütörtök

Művészi társaság

Az elmúlt héten két hires művész társaságát élvezhettem. Egyik sem a modern kor embere, ugyanis mindketten a 17. században éltek Európában. De műveik által élnek még ma is, a tengernek még ezen az oldalán is, ahová életükben sosem jutottak el.

Caravaggio az olasz reneszánsz nagymestere. Egy regény akadt a kezemben, melyben az ő életét ismerhettem meg. Mindig is izgalommal olvastam a valóságon alapuló, művészi sorsokat bemutató könyveket. Szeretem átélni, hogyan formálódik egy kép, milyen összefüggésben van az alkotó életével, a helyekkel, ahol járt.

Caravaggio nem lesz a kedvencem. Igazi bonvian, aki csak a mának élt. Nem izgatta vagyon és rang, ő csak a valóságot akarta megfesteni. Új korszakot kezdett, amikor az idealizált alakok helyett a köznépből választótt modelleket, s őket a maguk valóságában vitte vászonra. Rómában, Nápolyban, Máltán is élt, mindenütt előkelő papi személyek és lovagok udvari festője volt. A legtöbb helyről menekülve távozott, mivel mindig okozott valami galibát, ami miatt éppen börtönbe csukták.

A másik művész holland mester, Rembrandt. A Cleveland Museum of Art nemrég nyilt kiálitása a mester Amerikában található műveit gyűjtötte össze. Szinte ugyanabban a korban élt, mint Caravaggio, csak ő éppen kicsit északabbra.

Az ő modelljei általában teljesen fel vannak öltözve (nem úgy mint olasz kortársánál). Leginkább portréfestőként volt sikeres, előkelő megbizói fekete textilekbe burkolóznak, s hófehér keményitett spanyol gallért viselnek. Rembrandt több művéről csak az elmúlt évtizedekben derült ki, hogy tanitványainak, vagy követőnek művei, akik a megtévesztésig másolták az ő stilusát.

Mindkét művész életét filmen is megörökitették. A filmekről további infók a lenti linkeken.

Caravaggio film

Rembrandt film

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése