2012. március 15., csütörtök

Cleveland magyarjai - egy régi dokumentumfilmen

Jósorsom nem véletelenül hozott össze a főnökömmel. Mikor megtudta, hogy a clevelandi magyarokról irom a szakdolgozatomat, azonnal dobálta a neveket, újságirókat és rendezőket, akik ezzel a témával foglalkoztak az elmúlt évtizedekben. Hogy-hogynem, egy régi dokumentumfilmet is előkeritett nekem, sőt még a rendezőjével is szivesen összehoz, ha szeretném.

A film 197o-ben készült, s Cleveland magyar negyedének "kiürüléséről" számol be. A legelső magyarok már az 18oo-as években telepedtek meg itt. Templomokat, iskolákat, házakat és üzleteket épitettek, élénk szociális életet éltek itt. A 6o-as években indult egy elvándorlási hullám. Ezt mutatja be a film, ennek az okaira próbál választ keresni. Az egyik fő ok, a beköltöző feketék, s velük a bűnügyi esetek számának emelkedése volt. A magyarok nem érezték magukat biztonságban, igy inkább a várostól távolabbi, de nyugodtabb övezetbe húzódtak. Ennek következtében viszont a korábban koncentráltan, egymáshoz közel élő magyarok szétszóródtak. Igy ritkábban találkoznak, nehezebben jutnak el magyar alkalmakra, s a nyelvet is alig használják.
Dolgozatomban erre a problémára próbálok megoldásokat javasolni, szigorúan kommunikációs illetve marketing-PR szempontból.

Akit érdekel (és tud angolul), az nézze meg a filmet a lenti linken. Illetve az illusztrációként használt, s nemrég megjelent könyvben is találunk régi fotókat a környékről. Ezeket az utcákat, üzleteket és embereket ma már nem találjuk meg itt...

Like the Bubbles in the Wine

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése