2012. február 26., vasárnap

Kedvenc házaim

A Házak, otthonok rovat 5. száma következik. A korábbi bejegyzéseimben egy áttekintést adtam az amerikai lakóházak tipusairól, stilusjegyeiről. A mostani "rovatban" a környékünkön található lakóházakból szemezgetek.

A Cleveland közelében található ideiglenes lakhelyem nagymúltú városnak számit Amerikában, hiszen a 19. század derekán alapitották. Régi lakóházakat már nem találunk, de a városközpontban áll még a legelső templom, a régi városháza és vonatállomás.
 A lakóházak igy nem történelmiek, viszont mégis egyedi stilusjegyeket viselnek magukon. Van itt egyszintes ranch ház - mégha ranch errefelé nincs is -, s fagerendás Tudor-ház is.

Az én kedvenceim a hófehér, nagyon amerikai craftman-házak. A képen látható méretében nem óriási, szerkezete nem bonyolult, ám mégis praktikus. Elől egy nyitott veranda (porch), errefelé kötelező elem. A verandán hintaszék, a kandallóhoz farakás, s egyéb praktikus és disztárgyak vannak. Bejárat van a garázs felől, valamint az utca felől is. A földszinten van a nappali, konyha, étkező, a tetőtérben a hálószobák. S hátul csupafény zárt télikert, ablakokkal minden oldalra. Még egy nagyon amerikai sajátosságát emelném ki ennek a háznak: az oromzaton látható a házszám, viccesen nem számmal, hanem betűvel kiirva. Angolul tudók előnyben.

A másik ház kicsit európai jellegű, a sok zegzuggal, olyan mintha folyamatosan bővitették volna. Ez sem hatalmas méretű, ám mégis szilárdságot, biztonságot sugároz hatalmas kéményével - ami akár több kandallót is kiszolgálhat. Apró keritése sem amerikai (errefelé általában nincs kerités), s az egybeállós garázs is európai eredetre utal.

A földszinten kő, a tetőtérben fa-könnyűszerkezetes ház kicsit ötvözi az amerikai és európai hagyományokat. A ház pár hónapja még ütött-kopott volt. Azóta új festést kapott a felső szint faburkolata, ami kisértetiesen hasonlit a mi zsindelyes tetőinkre. Az alsó szinten még kopottas a bejárati ajtó, ám ez inkább vidéki bájt kölcsönöz a háznak. A kivül futó kémény itt is a kandallóhoz vezet.


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése