2011. július 19., kedd

Toronto


Toronto, Kanada. Sokan ajánlották megtekintésre, mondván, jobban fog tetszeni mint az amerikai városok, hiszen itt inkább európai szelek fújnak. De nem tetszett.


Buffalotól 1,5 órányira van a város, az Ontario-tó partján. Kanada óriási, nagyobb mint az USA, s mégis csak tizedannyi ember (összesen 33 millió) él ott, ők is a déli határsávon, az USA-hoz közeli nagyvárosokban. Toronto nem a főváros, de a legnagyobb kanadai város, 4,5 millió lakossal. A város elég futurisztikus: az autóúton érkezve már messziról csillognak az ezüstszürke fém-üveg toronyházak, s persze középütt a jellegzetes CN Tower, a tévétorony.


A város utcáit járva az egész olybá tűnik, mintha az elmúlt 3o évben építették volna ki. A pénzügyi negyed toronyházai akár New Yorkban is lehetnének. Két fő tengelye, főutcája van a városnak: észak-déli irányban a Yorge street, kelet-nyugati irányban a Queen street. Hát igen, itt nem az amerikai elnökökről nevezik a tereket és utcákat, hanem kis brit behatással Elisabeth, King, Queen, Churchill a közterületek neve. Egy-két régebbi épületet találni csak, ezek is nagyjából a 2o. század elején épültek. Az egyik ilyen az egykori parlament, ma múzeum a Queen's Parkban. Mint minden nagyvárosban, itt is van kínai és olasz negyed, no meg bevándorlókkal teli sétálóutca és hippiváros. A tóparton kikötő, innen indulnak komphajók a közeli szigetekre, ahová mi nem mentünk már át, még a sokat ígérő kilátásért sem.


S miért nem tetszett a város? Nehéz megfejteni. Vártuk a különbséget az USA-hoz képest, de nem volt. Ugyanazok az üzletek, ételek, ugyanolyan épületek. Sehol egy kis brit akcentus, vagy valami eredeti kanadai hagyomány. S igen, itt is dollart hasznalnak, ugyan a kanadait. Ami meglepetésünkre most erősebb mint az amerikai pénz. Hát mégiscsak tudnak valamit az itteniek?



Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése