2011. július 13., szerda

Letchworth Park

A New York állambeli Letchworth State Park-ot a keleti part Grand Canyon-jának is hívják. Az elnevezés persze kicsit túlzó, de azért van alapja.

A park a Genessee folyó kanyonját öleli fel. Ez a folyócska a legtöbb helyen nagyon békés, alig van benne víz. A park kanyonjai azonban azt bizonyítják, hogy itt valamikor hatalmas víztömeg zúdult, s mélyítette nyomait a part menti sziklákba. A folyó neve indián eredetű (itt a Seneca indiánok éltek, néhányan vannak még közülük a régióban), jelentése 'csodás partvidék'. A Nagy Kanyonnal összehasonlítva itt nem kopár tájat látunk, hanem zöldülő erdőket, zöld dombokat, felüdülés itt sétálni.

Mi a legnagyobb vízesést néztük meg. A vízesés fölött híd, s rajta épp vasút robogott át, mint a régi filmeken. S ha valaki azt gondolná, hogy itt már nem találni magyart, ki kell ábrándítanom: magyar beszédünkre egy néni felfigyelt, aztán kiderült, hogy a szülei és a férje is magyar...
A néni egy viccel is megörvendeztetett:
Még az úttörők korában indiánok támadtak egy vonatra, amiben magyar munkások is utaztak. Az egyik indián épp készült megskalpolni a magyart, amikor az felkiáltott: Istenem, most segíts! Erre az indián: Hát maga is magyar?!

Mivel minden pontot, szép kilátóhelyet nem tudtunk bejárni, így ide is muszáj lesz visszetérnem...

http://nysparks.state.ny.us/parks/79/details.aspx

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése