2010. december 2., csütörtök

Karácsonyi visszaszámlálás

Beköszöntött december 1-je, a tél első igazi napja. Az időjárás is ehhez tartotta magát: hóesés és fagypont alatti hőmérséklet (itt 3o Fahrenheit körül).
A hétvégén volt advent első vasárnapja, amit otthon az adventi koszorú első gyertyájának meggyújtásával jelzünk. Hogyan töltik az amerikaiak az adventet, a karácsony előtti időszakot?

Az itteniek a mostani hétvégén, a hálaadás végetérétével nem is annyira az advent kezdetét, inkább a karácsonyi őrület elindultát élik meg. A hálaadás amolyan letisztult, nem a vásárlásról, fogyasztásról szóló ünnep. Nem igy a karácsony: hatalmas akciók az üzletekben, roskadozó polcok a mindenféle csudadolgokkal, s persze rengeteg vásárló. Az, hogy mit ünneplünk és mikor eltörpül a vásárlás, az ajándékok, a karácsonyi dekorációk mögött.

A házakra felkerültek már a karácsonyi fények, zöld girlandok. Látni nagyon igényes, barátságos házdiszitéseket, de vannak elég extrém ötletek is. Például a szomszédunk háza előtt nincs egy talpalattnyi szabad hely: egymás mellett van itt a betlehemi életkép, a bólogató hóember, a mikulás szánja a rénszarvasokkal, vagy éppen a libikókázó pingvinek.
Az én kedvenc házaimon finom sárga fényfűzérek lógnak a garázsajtó fölött, az ablakokban gyertyaszerű fények, s kivül örökzöld koszorúk lógnak az ablakokon nagy piros masnival átkötve.
Egy nagy különbség a magyar viszonyokhoz képest, hogy itt a karácsonyfát nem 24-én diszitik, hanem a legtöbb ház nappalijában már most teljes fényárban látszódnak.

Karácsonyi slágerek szólnak az összes rádióadón, az üzletekben, de még a bankokban is. Az egyik kedvencem egy spanyol sláger, itt meghallgatható.
Persze itt is mint otthon nagyon sok jótékonysági felhivással találkozni ilyenkor az üzletek bejáratánál, az óriásplakátokon, vagy a rádióban.

Kiváncsian várom, hogy a karácsony közeledtével milyen változások lesznek még. Számomra is elkezdődött a visszaszámlálás: még két hét suli, aztán utazom haza!

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése