2010. december 14., kedd

Házak, otthonok

Még nem sokat irtam mióta Amerikában vagyok az egyik kedvenc témámról: az épitészetről, az épületekről, a lakberendezésről. Ennek az egyik oka, hogy itt nem igazán lehet történelmi épületeteket találni, igy nincs se szecesszió, se reneszánsz, hogy csak a kedvenceimet emlitsem.
Persze vannak azért olyan épületek, amik meg Európában nincsenek. Például a felhőkarcolók. Ezekből nem sokat láttam eddig, igy majd a jövő évi chicagoi vagy new yorki látogatásom (igen-igen tervezem a célállomásokat!) után nyilatkozom róluk.

Akkor miről is tudnék irni egyáltalán az épitészet témakörében? Hát családi házakról, otthonkról, melyekben jártam, vagy amiket kivülről láttam.

Az itteni házak, lakások minimum 1.5-szeresei az otthoninak, ez a minimum. Az egyszobás lakás itt egy hálószobát plussz nappalit, étkezőt, fürdőt, konyhát jelent, ami nem azonos az otthoni garzonokkal. A kétszobás lakásnál már duplázódik a fürdők száma, s igy tovább.

A családi házaknál nem csak a hálószobák száma több, hanem több van nappaliból is: egy a bejárat mellett a vendégeknek, meg egy hátrébb, kizárólag családi használatra. Az elsőben általában kandalló is van, hatalmas fotelek, diványok, zongora, szép képek a falon. A második nappaliban van a szemérmetlenül nagy tévé, a gyerekeseknél a játéksarok, meg jó nagy kanapé leheveredni.
A konyhák a jól ismert amerikai konyhás egyterű elrendezést jelentik. A tűzhely és a hűtöszekrény másfélszerese az otthoninak (széltében), a mosogatóban konyhamalac röfög (na nem röfög, de bedarálja a maradékot). Étkező általában külön van, a családi házaknál minimum 8-1o ember le tud ülni a hatalmas asztal köré.

Egy fontos helyiséget ne feledjek: a basement a mi pincénk, alagsorunk. De nem dohos, sötét helyiségekre kell gondolni, hanem a lakással azonos stilusban berendezett plussz szintre. Van aki ide teszi a mosókonyhát, van ahol komplett bár és billiárdszoba kap helyet, vagy éppen a kisállatok birodalma ez.
A kert felé általában zárt terasz, vagy télikert kap helyet. Jártam csodás erdőszéli házikóban, ahol a télikertből a fákat, a csordogáló patakot, no meg a fákon ugráló madarakat lehet megfigyelni. Idilli, el tudnám fogadni.

A házak kivülről egyébként nem hivalkodóak. Legtöbbször nem is látszik, hogy milyen hatalmas alapterületűek. Az utcaszint felé egyszerű, de izléses front látható, s csak bemenve tárul fel a sok praktikus, de jókora helyiség.

Ennyit elsőre az itteni lakóházakról. Persze ezeket a házakat a jobb negyedekben láttam, s itt is vannak, akik ennél mostohább körülmények között laknak.
A képen az egyik kedvencem, egy mézeskalács házikó látható.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése