2010. december 17., péntek

Lapszemle

Kommunikáció szakos diákként ideje, hogy irjak a helyi sajtóról. Az egyetemen ingyen lehet hozzájutni több napilaphoz is. Igy először a napilapokat járom körül ezzel a bejegyzésemmel.

Cleveland egyetlen napilapja a The Plain Dealer, a többi napilap kihalt az elektronikus mediának köszönhetően. Ez a lap még tartja magát, hétfőtől vasárnapig. Ha Cleveland az otthoni Miskolcnak felel meg, akkor a lapja az otthoni Észak-Magyarország. Főleg helyi önkormányzati, gazdasági, kulturális hireket, no meg jó adag sporthirt közöl. Birom a politikai karikatúráit, meg a képregényes sorozatait. S ők működtetik a http://www.cleveland.com/, ami az elsőszámú online hiroldal a városban.
.
A USA Today az államokban mindenütt hozzáférhető, amolyan kicsit komoly-kicsit bulváros napilap. Az amerikai és világpolitikai hirek mellett van helye a sztárhireknek, dijatadoknak, filmbemutatóknak. Közérthető nyelven fogalmaz, az átlag amerikainak szól.
.
The New York Times neve, múltja is tekintélyt parancsoló. Egy vaskos napilapot kell elképzelni, amiben a gazdasági, politikai és sporthirek mellett jut hely a kulturának is. Nekem ez a lap egy kis kirándulás New York-ba, a broadway előadásaira, filmbemutatókra, kiállitásokra. Sok-sok egészoldalas vagy féloldalas hirdetés van benne, amik nem a legolcsóbb luxusmárkákat hirdetik.
.
Nemrég kaptam egy jó viccet, ami épp az amerikai napilapokat járja körül. Idézek belőle.
A The Wall Street Journal-t azok olvassák, akik az államokat működtetik. A The Washington Post olvasói azt hiszik magukról, hogy ők működtetik az államokat. A The New York Times olvasói azt gondolják, hogy nekik kellene az országot működtetniük. A USA Today olvasói is azt gondolják, hogy nekik kellene az országot működtetniük, de nem igazán értik a The New York Times irásait. ... A Seattle Times olvasói azok a horgászok, akik éppen a frissen fogott halat csomagolják az újságba.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése