2010. december 7., kedd

Amerikai magyarok története

Még meg sem érkeztem Clevelandbe, már a repülőn itt élő magyarokkal ismerkedtem meg. Aztán ittlétem alatt egyre több amerikai magyarral kerültem ismeretségbe.

Különös életet élnek itt ők: próbálják tartani a magyar szokásokat, hagyományokat, beszélni a nyelvet, de mivel már több évtizede jöttek el otthonról, egy kicsit archaikus a gondolkodásuk a magyar viszonyokról, az otthoni helyzetről. Érdekes az is, hogy nem kapcsolódnak be aktivan az itteni politikai életbe, inkább a magyar helyzettel foglalkoznak. Mintha állandóan arra készülnének, hogy hazamennek, miközben már teljesjogú amerikai állampolgárok. Magyarország valahogy a "vágyállam" az ő fejükben, ahová sokáig nem lehetett egyszerűen elutazni, s most mikor lehet sem feltétlenük mennek.
De miért is jöttek ide, hogyan élnek, éltek? A témáról van néhány átfogó összefoglaló, ami könyvben is megjelent. Én ezek közül egyből idéznék.

Az egyik átfogó tanulmányt Steven Béla Várdy irta, aki elismert Amerikában élő történész, s Kisvárdáról származik (innen a neve is). A The Hungarian Americans egy képes, könnyen olvasható áttekintés az első Amerikába érkező magyaroktól 199o-ig. Gondolnánk e hogy ezen időszak alatt több millió magyar érkezett és telepedett le az Egyesült Államokban? Ha kicsit utánaszámolunk, az amerikai lakosság jelentős részének valószinűleg van magyar felmenője.

Az első magyar egyes legendák szerint a vikingekkel érkezett Amerikába, Tyker volt a neve. Az első nagyobb bevándorlás az 1848-as forradalom után történt, az osztrák hatalommal egyet nem értő értelmiségiek, katonák emigráltak akkor. Közülük többen harcoltak az amerikai polgárháborúban is (kb.9oo magyar), mivel párhuzamot láttak a magyar szabadságharc és az amerikai harcok célja között. Ebben az időben jött Amerikába Haraszthy Ágoston utazó is, aki amellett hogy élményeit papirra vetette "elhozta " Californiába az európai szőlőtermesztés és borkészités kulturáját. Igy például neki is köszönhető, hogy ma Californiában igazán minőségi borokat készitenek.

A legnagyobb bevándorlási hullám 187o-1914 között volt: ekkor 1.7 millió magyar vándorolt ki Amerikába! Ők szerencsét próbálni jöttek ide: mivel otthon sem földet, sem munkát nem kaptak, a fejlődés és felfedezés alatt álló újvilágban biztak. Legtöbbjük egyedülálló férfi volt, akik gyárakban, bányákban, farmokon, épitkezéseken dolgoztak. A céljuk az volt, hogy miután megtakaritottak valamennyi pénzt, hazatérnek Magyarországra. Nemrég derült ki, hogy az üknagyapám is egy ilyen bátor vállalkozó volt, s ha ő akkor nem megy haza Magyarországra, akkor valószinűleg én sem vagyok itt ma. A legtöbb emigráns a mostani borsodi, szabolcsi, felvidéki területekről jött, volt olyan, hogy egy falu férfijai együtt kezdtek itt új életet.

Az első világháború miatt Amerika szigorú bevándorlási kvótákat szabott, igy 192o után már elég kevesen jutottak be az igéret földjére. A második világháborúig pár tizezer magyar telepedett le Amerikában. Ők politikai okokból jöttek, s a tanult értelmiségiek köréből származtak (lsd. Magyar talentum bejegyzésem). Viszonylag könnyen találtak a végzettségüknek megfelelő munkát, s hamar beilleszkedtek az itteni társadalomba.
A második világháború után Amerika feloldotta a bevándorlási kvótákat, s lehetőséget adott az ún. "dipiknek" (displaced person, politikai menekült), hogy letelepedjenek itt. Kb. 17.ooo-en érkeztek ekkor. Ők is a tanult rétegekből jöttek, viszont legtöbbjük nem tudott a szakmájában elhelyezkedni, igy gyakran alsóbbrendű munkákat végeztek.
Az 56-os forradalmat követően úgy 2oo.ooo-en hagyták el Magyarországot, s 4o ezren emigráltak Amerikába. Diákok, tanárok, szabadságharcosok, értelmiségiek, akik a szakmájukkal be tudtak illeszkedni az amerikai társadalomba.

1956 óta nem volt nagyobb bevándorlási hullám. A most itt élő magyarok a korábbi bevándorlók leszármazottai, többnyire inkább amerikaiak mint magyarok. Sok magyar névvel találkozni, de legtöbbjük már nem beszél magyarul.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése