2010. május 6., csütörtök

Top jobs


Nagyon "bírom" az olyan cikkeket,amik arra keresik a választ, hogy mik a nyerő szakmák. A Haszon magazin márciusi száma elég jó áttekintő riportot közölt ebben a témában. Véleményem szerint mindig lesznek menő és kevésbé menő, ill. ritka és hétköznapi szakmák. Bármennyire is szeretnénk, nem lehet mindenkiből topmenedzser, vagy tőzsdeügynök. A kérdés inkább az legyen: hogyan találjuk meg a nekünk való hivatást, s hogyan érjük el a céljainkat.

Az említett cikk erre is próbál választ adni. Elég sokan foglalkoznak azzal, hogy rangsorolják az egyetemeket (na meg a gimnáziumokat), aztán rangsorolják a cégeket a karrierlehetőségek szempontjából, majd rangsorolják magukat a szakmákat és az embereket is.

Szerintem - legalábbis számomra - nem az a fontos, hogy a rangsor elején legyek, hanem hogy amit csinálok, azt teljes elköteleződéssel és lelkesedéssel, szakmailag magas szinten folytassam. Ez viszont már sok tényező függvénye: a tanulmányokon és tapasztalatokon túl függ az adott munkáltatótól, feladattól, főnöktől is.

A cikk toplistáját a mérnöki szakmák vezetik. El is gondolkodtam rajta, hogy mi lett volna, ha a népszerű és túlképzett közgazdasági pálya helyett valami ilyen irányt választok, mondjuk egy gyerekkori indíttatásból építésznek megyek...
A közgazdász szakmák között a pénzügyi, könyvelői, könyvvizsgálói pozíciók a legmenőbbek. A marketing és a kommunikációs szakmák most kevésbé élik fénykorukat. Érdekesség, hogy a kereső- ill. online szakember is a legjobb 10 között van, szóval mégsem teljesen vagyok a vesztes listán.

Egy másik lapban jó volt olvasni, hogy mely egyetemek diákjait értékelik a munkáltatók. S a Miskolci Egyetem mind a mérnöki, mind a közgazdász pályákon előkelő helyen szerepelt!
Szóval én nem bánom, hogy eddig így alakult a pályám, ahogy. Kiváncsian várom, mi lesz a folytatás, s hogyan alakul a szakmám jövője.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése