2010. május 13., csütörtök

Határok


Újabb olvasmányomról szeretnék beszámolni. Bocsánat a sok könyvajánlóért, de majd az olvasási láz(am)ról is szólok hamarosan.
Szeretem a Harmat Kiadó könyveit. Naprakész, modern, fiatalos témák, keresztény szemszögből. Igazán széles palettáról választják az általuk kiadott könyveket, s eddig még egyikben sem csalódtam.

Jó választás volt a Határaink c.könyv. Alcíme: Mire mondjunk igent, és mire nemet? Nem is gondolnánk, hogy a legtöbb kapcsolati probléma oka, hogy nem tudjuk, hol vannak a saját vagy a másik fél határai. Ezek felismerésében és megvédésében segít a könyv, szisztematikusan az élet több területén. Így például szól arról, hogy igenis vannak határok a családon belül, a szülőkkel, a gyerekünkkel szemben. Meg kell húznunk a határokat a munkahelyünkön, a feladatokkal, kollégákkal, a főnökünkkel szemben. S meg kell húzni a baráti, párkapcsolati határokat is.
Bizonyos szabályok betartása mellett lehetünk egészséges felnőttek, akik tudják, hogy miért felelnek, s azért vállalják is a felelősséget. S mikor máskor lenne a határszabás ideje, mint a felnőtté válás, a leválás idején!
S ami meglepő, saját magunkkal szemben is határokat kell szabnunk. Azért, hogy ne sodródjunk a feladatok, érzések, történések zűrzavarában, hanem tudatosan, a magunk által kijelölt úton haladjunk.

Nem túlzok, ha azt állítom: mindenkinek el kellene olvasnia a könyvet. Hihetetlen dolgokra, összefüggésekre figyelünk fel általa, s külső segítség nélkül tudjuk rendbe tenni kapcsolatainkat.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése