2010. május 18., kedd

Két Krisztina a történelemből



Egy kis történelemlecke következik. Nevezetesen két ismert történelmi személyt mutatnék be, akik az én nevemet viselik. Van köztük hasonlóság, de inkább ellentétes a személyiségük. Viszont mindkettejüktől lehet tanulni!

Krisztina királynő (jobb oldali kép) neve sokak számára ismert. Ha máshonnan nem, a Greta Garbo által játszott filmből. Ő volt Svédország királynője valamikor az 1600-as években. Elég feltűnő személyiség volt, hiszen a nőies öltözék helyett szívesen bújt férfiruhába, kedvelte a férfias sportokat, a harcot, az utazást. Mivel nem akart férjhez menni és utódról gondoskodni, így lemondott a trónról. Hosszabb ideig élt Rómában, ahol számtalan műkincset halmozott fel.

A másik híres Krisztina az ausztriai Marie Christine von Habsburg (bal oldali kép). Ő kevésbé ismert ugyan, viszont jelentős szerepet játszott és hatása ma is érzékelhető. Mária Terézia kedven lánya volt (16 gyermeke közül), még azt is elérte, hogy őt nem kiházasították, hanem saját maga választhatott férjet. Így szerelemből ment férjhez Alberthez, akivel megalapították az egyik első művészeti galériát, a mai Albertinumot.

Érdemes odafigyelni ezekre a nagyszerű nőkre. Amellett, hogy nők voltak és meg kellett felelniük a kor és a társadalom elvárásainak, igyekeztek újító szellemmel alkotni, tanulni, valami maradandót létrehozni.
Remélem, én utánam is marad majd számos értékes hagyaték. S talán még a nevem is fenn marad.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése