2010. április 23., péntek

Viktória - egy női vezető



Az ifjú Viktória királynő - ez a címe egy most futó mozinak. Láttam, s ajánlom mindenkinek, aki szereti a kosztümös, romantikus, de mégis valós történelmi alapokon forgatott filmeket.

Most nem is annyira a filmről, inkább magáról Viktóriáról szólnék. Mit lehet tanulni attól a nőtől, aki több mint 60 évig ült Anglia trónján, s életének kétharmadát a haza ügyének szentelte? Találtam egy történelmileg hűen megírt könyvet (Lytton Strachey: Viktória királynő), ebből a számomra legfontosabbakat emelném ki.

Viktória nem volt sem túl okos, sem túl szép. Viszont nagyon komolyan vette a feladatát, s azt "jól" akarta végezni. Sikerült is ez neki. Alattvalói és politikus kortársai tisztelték az egyenességéért, őszinteségéért, egyszerű protestáns életmódja mintául szolgált mindenkinek. Mindig tudta, hogy hallgatnia kell hozzáértő tanácsadóira (köztük a férjére, Albertre), így sikeresen lavírozott el a háborúk, gazdasági és kulturális ügyek világában. S ne feledjük, a hivatása mellett népes családjáról is igyekezett gondoskodni: számtalan gyermekét házasította ki Európa arisztokrata családjaiba.

A film hitelesen mutatja be a királynő boldog ifjúkorát, a házasságának korai éveit. Amiről nem szól, az a megözvegyült és öregedő Viktória, aki még magányosan is képes volt feladatait szinte az utolsó napig kifogástalanul ellátni.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése