2010. április 26., hétfő

Törökök nyomában Budapesten



Még az ősszel tettem fel a kérdést az általam vezetett holland csoportnak Budapesten: mi a kapcsolat a magyarok és a törökök között? Remélhetőleg erre a kérdésre egy magyar kisiskolás könnyedén válaszol: a törökök mintegy 150 évig uralták Magyarországot, s ezzel jó néhány nyomot hagytak maguk után. Van ugye az Egri csillagok, ami kötelező olvasmányként elég jól bemutatja ezt a történelmi korszakot. Van minaret Egerben, dzsámi Pécsett. De mit találunk Budapesten?

Első pillanatra nem tűnik szembe egyetlen látványosság sem. Aztán eldugott kis utcákban mégis találunk néhány építészeti emléket. Érdemes Budán kezdeni a kalandozást. A Margithíd közelében már árulkodóak az utcanevek: Gül baba utca, Turbán utca... Rózsadomb - eredetileg nem a város elit negyede miatt nevezték el ezt a részt, hanem a törökök által betelepített rózsák miatt. A Rózsadomb egyik festői kiszögellésén található Gül baba sírja. Érdemes felkapaszkodni, pazar panoráma és sajátos keleti hangulat vár itt minket. A rózsák mellett a törökök hozták be hozzánk a kávéfogyasztás tudományát, valamint egy sajátos fürdőkulturát is. Erre több budai török fürdőépület is emlékeztet (például a Rudast ki is próbálhatjuk).

Sétánkat zárhatjuk egy hangulatos török kávézóban. Bár a körúton egymást érik a törökök által üzemeltetett gyorsétkezdék, én mégsem ezek közül ajánlok most egyet. Ehelyett egy nagyon igényesen kialakított étterem-kávézóra hívom fel a figyelmet az Andrássy út Hősök terénél lévő felén. A Cafe Kara a Budapesten élő törökök gyülekezőhelye. Gyros helyett itt török szendvicseket, eredeti török teát rendelhetünk, s vizipipázhatunk is.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése