2010. április 16., péntek

Költözzünk a föld alá!



Az utóbbi időben egyre több helyről hallani a környezettudatos építkezésről, az energiatakarékos házakról. Nos ezek egyik legjobb példája a földház. Ha kicsit belegondolunk, rájövünk, hogy elég régi találmány ez. Az ősi magyarok laktak földbe vájt házakban, ill. nem is olyan rég, a 20.század elején még voltak olyan szegény régiók, ahol löszfalba vagy sziklába vájt barlanglakásokban éltek a nélkülözők.

Újabban a tehetősek kiváltsága, hogy a föld alá költözzenek. Egész véletlenül bukkantam egy ilyen földházra Leányfalun, a főút mellett. Persze ez egy földház-utánzat: nem a föld alá épült, hanem a földet utólag vitték a tetőre.

Eredeti földházakat tervez viszont a svájci Peter Vetsch, a fenti képen is az ő alkotása látható. Az ő terveire nagy hatással van Gaudi, róla majd még a későbbiekben írnék.
Nem tudom, honnét a vonzalom az ilyen házak iránt, személy szerint nagyon tetszenek, de nem feltétlenül tudnék bennük élni. Pl. a tájolás miatt nem minden oldalról éri fény, ill. tetőablakokkal lehet még természetes megvilágításhoz jutni. Az ívelt falak közé nem lehet hagyományos bútorokat vinni.

Ha valaki személyes látogatást tudna, szóljon, mennék vele háztűznézőbe!

1 megjegyzés:

  1. Kívánságom, hogy fedezzek fel újabb földházakat a bejegyzés után pár nappal azonnal teljesült. Pomázon járva egy jól kialakított földházat találtam. Járok még arra, így remélem, egyszer belülről is szemrevételezem.

    VálaszTörlés