2010. április 16., péntek

Őrség - kirándulásajánló



Így, hogy ilyen szépen kitavaszodott, eljött a kirándulások ideje! Ha a nagyvárosból valami nagyom másra vágysz, akkor menj falura, vagy keress olyan helyet, ahol még élnek a vidéki hagyományok, van némi látnivaló és finomakat lehet enni.
Ilyen hely az Őrség!

Nagyon rég terveztem oda egy utat, s végre tavaly tavasszal sikerült leutazni. Csak ajánlani tudom!
A fenti kép nem egy skanzenben készült, hanem kérem szépen ez volt a szálláshelyünk: egy több mint száz éves ház Őriszentpéteren. Ez a falu-város (szer) az Őrség központja, innen jó kis túrákat lehet szervezni. Nekünk három nap alatt sikerült bejárni a táj nagyobb részét: volt amit autóval, viszont a bicajtúrát sem hagytuk ki! Az Őrségi Teleházban lehet jutányos áron bringákat kölcsönözni, aztán hajrá utak, dombok (hegyek)! Azért megizzadtunk a végére, be kell vallanom, volt kaptató, ahol toltuk a bicajt. Viszont az élmények miatt megérte! Magyarszombatfa az őrségi fazekasok székhelye, itt szinte minden házban egyedi fazekasműhely alkotásait lehet megtekinteni, megvásárolni. A veleméri Árpád-kori templom kihagyhatatlan: az ősi templomokat a fény járásának megfelelően tájolták, építették. Mi az akusztikáját próbáltuk ki:) Pankaszon egy magányos harangláb, Szalafőn a skanzen szolgál látnivalóval.
Jaj, s a helyi finomságokat se feledjük! A dió- és tökmagolajból úgy vásároltunk, hogy nem volt eladó. Önkiszolgáló rendszerben magunk csapoltunk a termelő nyitott portáján. Kecskesajtot Gödörházán vettünk, hm...
Az Őrség falvai mellett érdemes megnézni a Vend-vidéket is. Ez egy még inkább elzárt rész, ami felfedezésre vár.
Szóval tessék útra kelni! Nincs közel, de ha már ott vagy, nem akarsz visszatérni!

Legközelebb az ország nyugati fele helyett, a keleti régiót ajánlom figyelmedbe!

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése