2016. december 13., kedd

Szabadság vagy biztonság?

Egy magvas idézetet láttam Washingtonban az American Enterprise Institute épületében.

"The Founders saw government as essential to freedom and happiness and a threat to both." Vagyis: "Az alapító atyák úgy látták, hogy a kormányzat szükséges a szabadsághoz és a boldogsághoz, de azonban épp ezt a kettőt veszélyezteti is."


Ez az idézet visszaköszönt egy mostani olvasmányélményemben. Fabricius Gábor regénye a Más bolygó nemrég jelent meg. Az ismert reklámügynökséget vezető íróként még most kezdi bontogatni a szárnyait. Ezen műve amolyan "roadmovie" vagy az úton levés regénye.

Két szálon fut az esemény. A jelenben a magyar kereskedelmi csatorna 5o-es igazhatóját elbocsájtja a német anyacég. A múlt szála a rendszerváltozáskor játszódik, amikor ugyanez a férfi ifjú titánként, hippiként elindul a kelet szocialista Magyaroszágáról első nyugati útjára a tenger felé.

A két szál egymást keresztezi, s közben az érett, befutott férfi számot vet az életével, sikereivel, a bukással, felidézi régi szerelmét, a család hiányát, a magányát. Mi történt közben? Hová lettek az őszinte álmok és vágyak? Miért állt be a sorba és vált kizsigerelt, majd eldobott alkalmazottá?

A válasz itt is a szabadság és a biztonság kettős fogalmában van. Feladhatjuk a szabadságunkat azért, hogy biztonságban érezzük magunkat. Vagy éppen szabadon élünk, de állandó bizonytalanságban. Melyik a helyes út?

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése