2016. december 10., szombat

New York vs. Washington D.C.

Mostani utam alkalmával egész intenzíven kaptam az élményeket az USA két legjelentősebb városáról: New Yorkról és Washingtonról.

Mindkettőben jártam már, két-két hosszú hétvégét töltöttem már egyikben is, másikban is, viszont most volt lehetőségem egy út alkalmával mindkét várost útba ejteni, s ezáltal a két metropolisz közti különbségekre is rájönni.


New York az USA és ezáltal a világ gazdasági és média központja. A Wall Street-en sorakoznak a legnagyobb pénzintézetek, bankok, befektetési cégek, Manhattan-ben vannak az országos magazinok, napi- és hetilapok központjai. S ezen két szektoron kívül még rengeteg másfajta cég.


New York Cityben minden a pénzről, az üzletről, a karrierről, az érvényesülésről szól. Az emberek sokan vannak és rohannak. Egyenszürke-fekete irodai ruházatban, vagy az őket kiszolgáló személyzet sportos, laza ruházatában. Business casual vs. casual style.

New York, Metropolitan Museum előtti tér

New Yorkot kb. 2 napig vagyok képes elviselni. Kb. 2 napig tudom csodálni a nyüzsgést, az égbe törő épületeket, a filmeken látott ismert helyszíneket. Aztán 2 nap után elfogy a türelmem és levegőre, térre, ember nélküli zöldre vágyom. Azt hiszem, ha itt kellene élnem, az büntetés lenne nekem. Kicsit India jutott eszembe, ahol szintén óriási embertömeg hömpölyög az utcákon és sosem áll meg az élet...

 Washington, a Mall, vagyis a Capitolium előtti hatalmas zöld tér sétányokkal, múzeumokal. Amolyan "Múzeumsziget", csak víz nélkül 

Washingtonban ezzel szemben van tér, levegő és zöld. Sőt: nincsenek szűk utcák és felhőkarcolók. A legmagasabb épület sem emelkedhet túl a Capitolium kupolájának magasságánál, s biztonsági szempontból széles sugárutakat, tereket, sétányokat rajzoltak fel anno a várost tervező építészek. Mert míg New York a kikötő és az üzlet miatt organikusan alakult megapolisszá az évek során, Washingtont tudatos terezéssel a semmiből építették ki az Amerikai Egyesült Államok fővárosává.

A Capitolium előtt. december 1-én kabát nélkül, napsütésben, tavaszi hőmérséklettel.

Gondolnánk, hogy nem sokkal a Függetlenségi Nyilatkozat aláírása után (1776. július 4.), amikor még nem léteztek nagyobb városok Észak-Amerikában, s még nem 5o államból állt az USA, hanem 13 gyarmat szövetségéből, máris egy központi főváros építésébe kezdtek az alapító atyák (Founding Fathers)? Milyen tudatosság és hit kellett ahhoz, hogy ebbe belefogjanak?

Washington jelképe a Japántól kapott cseresznyefák, amik elvileg tavasszal virágoznak, ám a globális felmelegedés miatt decemberben is virágot hoztak. 

Ezt a tudatosságot sugározzák a kormányzati épületek. Az ókori görög építészet és a római kormányzati épületek mintjára neoklasszicista stílusban hatalmas timpanonos oszlopcsarnokokat emeltek, s ezekben helyezték el a legfontosabb adminisztrációs és támogató intézményeket.

Az egyik kormányzati épület klasszicista stílusban. Lehetne akár Budapesten, Brüsszelben, vagy Párizsban is.

A Capitolum dombján emelkedik a Capitolium, a Kongresszus épülete, melynek alsó és felső házában ülésezik a Szenátus és a Képviselők Háza. Vagyis innen irányítják az 5o szövetségi állam működését. A Capitolium épülete mögött van a Kongresszusi Könyvtár, amely a világ legnagyobb könyv-, dokumentum- és filmgyűjteménye több millió tétellel. Ez nyilvános, de elsősorban az ország vezetői miatt jött létre.

A Kongresszusi Könyvtár előcsarnoka. Akár a budapesti Operaház...Freskók, lépcsősorok, klasszikus oszlopfők. Kultúra, művészet és tudás felsőfokon.

Szóval röviden: Washingtonban tudnék élni. Itt nincs akkora tömeg, nincs akkora rohanás, a város képe Európát idézi és az egész város valamilyen módon a kormányzatnak dolgozik, ezért van egyfajta jól érzékelhető intelligenciaszint.

Washington, háttérben a Washington emlékmű obeliszkje és még hátrébb a Capitolium kupolája. És persze park, tó, tér


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése