2016. december 13., kedd

Fehér Ház

A Fehér Házban még 2o12-ben jártam. Akkor és most is az amerikai-magyarok "fogadóóráján" vettem részt, vagyis az Elnöki ház melletti irodaépületben a magyar és közép-európai ügyekért felelős elnökségi alkalmazottak tájékoztattak minket arról, mi minden történt az elmúlt évben a magyar-amerikai kapcsolatok háza táján.

A Fehér Ház jól ismert képe a Mall, a park felől. A többszörös kerítések miatt nem igazán lehet belesni az Elnök ablakán..

Idén a leköszönő Obama kormányzás tisztviselői amolyan búcsúbeszédet mondtak. Nem tudtak a jövőről nyilatkozni, ugyanis a teljes gárda lecserélődik: januárban beiktatják Trumpot, aki hozni fogja a maga embereit. 

Térkép, középen a Fehér Ház, mellette az irodaépület jobbra, amiben mi jártunk, körben parkok.

A Fehér Ház és a Capitolium előtt is ácsolták már az elnöki beiktatáshoz a nézőknek az álványzatot, a dísztribünt. Érdekes látni, hogy milyen gyorsan reagálnak a változásra, s már mindenki a vezetőváltásra van hangolódva. 
 
Az Eisenhower Building, amit a párizsi városháza mintjára építettek az elnöki tisztségviselők irodáit rejti. Itt volt a mi megbeszélésünk is. 

Azt csak találgatni lehet, hogy milyen lesz az új Elnök. Annyi biztos, hogy az üzlethez ért. Mi elsétáltunk a Trump szállodalánc nemrég átadott washingtoni épülete előtt. Sőt, be is kukkantottunk. Állítólag az új Elnök nem fog beköltözni a Fehér Házba, ingázni fog New York és Washington között. De az is lehet, hogy a saját hoteljében fog megszállni.


A Trump Hotel Washingtonban

A Fehér Ház életéről jónéhány film készült.
Egy korábbi sorozat a West Wing, egy újabb a House of Cards. Ez előbbi még régimódi, tradicionális politizálást mutatja be, ez utóbbi már újvonalas, nagyon bevállalós és kemény.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése