2016. december 13., kedd

Egy nemzet emlékművei

Washington Amerika, az USA fővárosa. Ez nem egy ország, hanem 5o állam szövetsége. Egy nemzet. One nation.
 Ennek a nemzetnek is megvan a maga történelme, még akkor is ha jóval rövidebb, mint az óvilág, Európa történelme. A történelemnek pedig itt is igyekeznek emléket, emlékművet állítani.

A város közepén található az a hatalmas zöld park, a Mall, ahol a legtöbb emlékművet találjuk. Államférfiak, elnökök, háborúk emlékhelyei ezek. Hiszen Amerika képét vezetői és a függetlenségéért, szabadsága nevében vívott harcok határozzák meg.

Washington Monument: Washington elnökre emlékeztet a Mall közepén álló 17o méteres obelix, ami kilátótoronyként is szolgál. 

Az obelix mögött a 2. világháború emlékműve található. A kör alakú szökőkutat az 5o állam oszlopai veszik körül, s a négy óceán "bástyája" töri meg a kört.


A vietnámi háború emlékműve egy szoborcsoportból és az összes elesett harcos márványba vésett nevéből áll. A háború 1955-75 között zajlott. 


A Lincoln Memorial előtt Martin Luther King 1963-as beszédére emlékeztet az "I have a dream" felirat

Lincoln Memorial ülőszobra

A koreai háború emlékműve az 195o-53-as harcosoknak, elesetteknek állít emléket.

 A távolban a Jefferson Memorial

A végére hagytam egy kakukktojást: a Magyar Nagykövetség a külvárosi épületből egy belvárosi villába fog költözni. S előtte már áll az 56-os szabadságharcos fiú szobra. Mi épp arra jártunk:)



Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése