2016. december 13., kedd

Karácsonyi várakozás

Idén a karácsonyi időszak idején csöppentem be Amerikába. Náluk a karácsony előtti időszak a fontosabb, hiszen hálaadás az ország fő családi ünnepe, s a vásárlási láz az azt követő napon tör ki a lakosságon, aminek Black Friday neve.

Karácsonyi koszorú egy amerikai tűzoltóautón - fura párosítás

Ezekről még korábban, Amerikai életem idején beszámoltam. Most viszont már Magyarországot is elérte ez a láz. A hálaadás napja ugyan kimarad nálunk (a magyarok úgy általában nem tudnak hálát adni, köszönetet mondani, vagy csak úgy megállni, s értékelni azt, amilyük van), mi rögtön a Black Friday-ba dobjuk magunkat.

Idén már november elején elkezdődtek az akciók Magyarországon, s a Black Friday is november utolsó péntekje előtt elindult. Hajtja az embereket a vásárlási láz, hogy nehogy lemaradjanak valamiről, hogy minél több cuccot, minél jobb áron tudjanak beszerezni.

Hangulatos üzletbejárat Washington egyik külvárosában

Közben a Black Friday-jal egyidőben advent is elindult csendesen. Egy égő gyertyával, koszorúval. Márha vannak, akik még készítenek koszorút, vagy legalább megállnak, leülnek, megpihennek és meggyújtanak egy gyertyát.

Amerikában nincs advent. Ott rögtön hálaadás után felállítják a karácsonyfát és várják a Santa (mármint a Télapó) érkezését. Nincs jászol, betlehem, s a karácsonyfa mellett sok helyen épp hanuka gyertyatartót találunk.

Az egyik karácsonyfa a Fehér Ház hivatali épületében

Nincs megállás, lelassulás, hiszen épp az év utolsó hónapjában kell begyorsulni, eredményt produkálni az üzletben, a munkában. S sajnos ez az advent-kimaradás már elért minket is. Mi is rohanunk, ügyintézünk, dolgozunk, vásárolunk, ahelyett, hogy az ünnepre, annak lényegére figyelnénk.

Katolikus templom Washington belvárosában - azért itt talátunk az ünnepre, adventre utaló jeleket!

Idén megfogadtam: nincs ajándék, nincs pénzköltés. Mert az ünnep, Jézus az ajándék maga. Nincs szükség felesleges tárgyakra, csillogó szalagokra és szemétbe kerülő csomagolópapírra ahhoz, hogy az ünnepet megéljük. "Csupán" időre van szükség, odafigyelésre, együttlétre. Közös asztalnál való étkezésre, beszélgetésre, hálaadásra, az egymás iránti szeretet kifejezésére.

Áldott adventet,
békés karácsonyvárást kívánok!


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése