2013. február 28., csütörtök

Vidéki ház 2

Már megint egy vidéki ház. Ugyan ezzel csak egy könyv lapjain találkoztám, ám mégis magával ragadott.

Nemrég épp egy vidéki házról irtam, amire itt bukkantam Ohióban, elhagyatva és gazdára várva. Egy hasonló gazdátlan házra talált a legutóbbi általam olvasott regény főhőse Angliában.

Caroline válás és hosszú  külföldi tartózkodás után tér vissza az angol vidékre, Oxford közelébe. Nincs munkája, nincs otthona, de van egy lánya és eltökéltsége, hogy azért is talpon marad és otthont teremt maguknak. Ő is (hozzám hasonlóan) autózás közben talál az út menti házra. Nem is ház, egy gazdasági farmépület ez. Patakparton, elhanyagolt állapotban.

Őt megfogja az épület varázsa, s hamarosan meg is veszi. Nemcsak otthont alakit ki benne, hanem otthont ad más otthontalanoknak: a melléképület önálló lakrészét egy rászorulónak adja bérbe. A lakók mellett kedves vendégek is érkeznek, ugyanis az "istálló" földszintjén éttermet alakit ki a főhős. Vitorlát bont (szó szerint a plafonról hatalmas vitorlavászon omlik le), konyhát tataroz, recepteket tökéletesit, s kész a vendégfogadó. Majdnem, mint a mienk, otthon Mándokon. A főhőst a sok megpróbálatás után, felújitás közben megtalálja a szerelem is. Minden jó ha jó a vége.

A könyv Elizabeth Adler: A Place in the Country cimű regénye, vagyis Vidéki hely. Engem sok dolog emlékeztetett a könyvben a Frances Mayes: Napsütéses Toszkána cimű könyvre, ahol szintén egyedülálló, csalódott nő a főhős, aki egy olasz villát kezd el felújitani, s persze vannak jópofa mesterek, meg szerelem és vendégeskedő barátok is.

Már meg is van a következő hasonló témájú könyv. Ennek főhőse egy egész farmot vesz. Hamarosan erről is beszámolok.


A fenti képen látható furcsa vidéki házzal személyesen én nem találkoztam. Egyik kedves barátnőm fotózta Erdélyben, ha jól sejtem Segesváron. Akár a következő regényem helyszine is lehetne ez a vár- vagy templomtorony kiegészitve a lakrésszel. Lehet, hogy nem praktikus a ház elosztása, de annál romantikusabb, egyedibb az élmény, a benne lakás, a kert, a kilátás "lovagvárból". Ha kint lenne rajta az eladó tábla, már mennék is alkudozni...

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése