2013. február 23., szombat

Közösségépités

Az elmúlt hetekben több cikket, könyvet olvastam, videót láttam a közösségépités témakörében. Láttam amerikai modelleket és megvalósult magyar példákat. Ezekből következik egy válogatás.

Peter Block: Community (Közösség) cimű könyvének alcime The Structure of Belonging, vagyis a Valahová tartozás rendszere. A könyv rendeszerbe próbálja foglalni a korábbi kutatásokat. elméleteket arról, hogyan szerveződnek a közösségek, s mi kell a sikerükhöz. Több jeles nemzetközi mozgalmat, kutatót, szaktekintélyt emlit.

Többek között a happiness-project.com, aminek a célja, hogy a mindennapokban találjuk meg a boldogságunkat, a Bowling Alone és a Better Together könyvek illetve weboldal közösségformáló erejét. Fel kell ismernünk, hogy társadalmunk széthullott, az egyéni érdekek megelőzik a közösségi célokat. Ám még sincs ok elkeseredésre, rajtunk múlik, mit hozunk ki magunkból, környezetünkből.

A magyar példákat tekintve több cikk, riport is eljutott hozzám. Önfenntartó falvakról, magukra találó kisközösségekről, alulról való kezdeményezésekről. A legutóbbi dolog azért ragadta meg a figyelmemet, mert egy fiatal, többgyerekes polgármesternő példát mutatva hivta fel a figyelmet arra, hogy mennyire nem a körülményeken és a pénzen, s mennyire inkább a saját hozzáállásunkon múlik hová jutunk. Ő a saját településéért, a Velencei-tó partján fekvő Pázmándért állt ki. Saját maguk kezdtek parkositani, angol nyelvű óvodai foglalkozást kezdtek, s még sorolhatnám.

A közösségépités az én értelmezésemben egy alulról jövő kezdeményezést jelent. Nem tudományos modelleket, s korábban megvalósult elveket kell követni, hanem ki kell próbálni, mit tudunk mi magunk létrehozni. Szóval ne kell tudósnak lennünk, csak értelmes, önmagáért és a közvetlen környezetéért tenni akaró személyekre van szükség. Akik nem sajnálják az időt és a fáradtságot, s örülnek ha saját (közös) munkájuk gyümölcsét láthatják.

Valami ilyen gondolattal inditottuk el a Vendégházunkat Mándokon 5-6 éve. Jó volt bemozgatni a szomszédokat, a tenniakaró önkénteseket. S valahogy ugyanezt lestem el az Amerikában élő magyar közösségektől, ahol az egyéni kezdeményezés és áldozat eredményeként évtizedek óta működnek magyar iskolák, egyházak, s szervezetek.  Mert csak tőlünk lesz jobb a világ.

Pázmánd előadás

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése