2012. február 3., péntek

Add tovább

Az önkéntességről már régen irtam. Van egy sajátásos amerikai kifejezés: "pay it forward", vagyis fizesd tovább, add tovább. Ez alapján amit kaptál, az nem örökre szól. Légy hálás minden adományodért, s jól sáfárkodva azokkal add tovább, amid van. S ezt nemcsak a többletre értik, hanem adj tovább, akkor is ha neked alig van! Mert mindig van két kezed, időd, akarásod, amivel gazdálkodhatsz! Érdekes, hogy ez a gondolat igazán közel áll a keresztény gondolkodásmódhoz, a tálentumok példázatához.

Nemrég egy szakmai lapban olvastam egy ezzel kapcsolatos idézetet. Elnézést, de nem forditanám le.

"In the order of nature we cannot render benefits to those from whom we receive them, or only seldom. But the benefit we receive must be rendered again, line for line, deed for deed, cent for cent, to somebody."
(Ralph Waldo Emerson)

Az alapgondolat egyébként egy filmből lett kölcsönözve. Melynek mi más lehetne a cime, mint Pay it forward, magyarul a Jövő kezdete.
Kezd el a jövőt épiteni, ne várj másokra, az első lépés (tett) a tied. Oyan, mint egy MLM-rendszer, csak itt nem terméket, hanem szolgáltatást adsz, a saját szeretetedet. A fizetséget pedig lehet, hogy nem a földön kapod meg.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése