2011. november 20., vasárnap

Zöld házak

Már rég irtam épitészeti témában. Itt Amerikában jóval nagyobb a tér, igy a házak, kertek, udvarok is hatalmasabbak. Néha elgondolkodom, hogyan, miből tudják ezeket a házakat fenntartani.

Be kell látni: az USA-ban jellemző könnyűszerkezetes házakat olcsóbb megépiteni, s fenntartani is. Mig otthon téglából, betonból épitkezünk, cseréptetőt használunk és fémcsöveket, addig itt fából, gipszkartoból épülnek a falak, a tetőt pedig vékony (nemtudomhogyhivják) bevonat fedi. A fenntartás is olcsóbb, hiszen Amerika energianagyhatalom. Sem a villany, sem a gázszámla kifizetése nem okoz gondot.

Szóval a fentiek miatt a mai amerikaiak nincsenek rákényszeritve a környezettudatosságra, takarékosságra. Össze sem lehet hasonlitani egy itteni háztartás energiafelhasználását egy európai, német mentalitással.
Azért találtam néhány jó kezdeményezést. Városlakók összefogásával 'urban garden', városi hobbikertek jönnek létre. Itt közösen termelik meg a családok számára fontos alapvető zöldségeket, gyümölcsöket.
Épülnek zöld házak is, ha nem is olyan sok, és nem is olyan elérhető áron. Ezek a házak a hagyományos módot követik, kőből készülnek, s szigetelésük annyira jó, hogy sem fűtést, sem hűtést nem igényelnek. Lentebb csatolok egy honlapot, itt saját magunk tervezhetjük meg zöldházunkat, amit a cég legyárt, a helyszinre szállit és pár hét alatt felépit. Tetszenek a hatalmas üvegfelületek, a takarékos térrendezés.

Már csak azt kell eldöntenem, hová rendelek ilyen házat (no meg hogy miből...).

www.bluhomes.com

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése