2011. november 20., vasárnap

Liszt 2oo

Idén ősszel ünnepeljük Liszt Ferenc születésének 2oo. évfordulóját. Több élményem is kapcsolódik e jeles eseményhez itt, Amerikában.

Pár hete egy remek zongorakoncerten voltam. Bogányi Gergely zongoraművész Magyarországról érkezett hozzánk, hogy játékával egy estére elvarázsoljon minket. Liszt és Chopin darabokat játszott. Chopin-nek nagy rajongója vagyok, finom, romantikus zenéje bármikor megnyugtató, kellemes. Lisztet nem igazán ismertem, inkább az őrült zongorajátékairól, húrszaggató ("piano killer") előadásairól hallottam. Viszont a koncerten hallott darabok elvarázsoltak. Volt köztük kellemes, andalitó zene, s persze erősebb is. Gondolnánk, hogy a két neves zongorista Liszt és Chopin ugyanabban az időben élt, s barátok is voltak párizsi éveik alatt?

A másik Liszt-élményem még nagyon mai. A jövő heti Magyar Kongresszusra készülök, s segitek egy másik előadónak magyarositani az előadását, amelynek témája Liszt élete. Több mint száz slide, dátumok, európai helyszinek, hires barátok és koncerttermek, pártfogók. A leghosszabb részben Liszt szerelmi életét taglalja az előadó. Bár a művész sohasem nősült meg, felsorolni sem lehet a szeretők, szerelmek, lelkes tanitványok, kurtizánok és hercegnők nevét, akik sorban álltak a kegyeiért. A mellékelt karikatúra is ezt örökiti meg. Liszt egyébként a mai Burgenland területén született, magyarként, de sosem tudott magyarul, s gyermekkorának első éveit töltötte csak hazánkban.

S a harmadik élményemet megosztom veletek is. A lenti linken találjátok. Volt egy pályázat, ahová a Liszt-évfordulóval kapcsolatos filmeket vártak. A három dijazott alkotást találjátok a lenti linken. A zenei hagyaték modern értelmezése igen kreativ formában.

http://www.kreativ.hu/reklam/cikk/ezek_a_nyertes_liszt_filmek

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése