2011. november 10., csütörtök

Sütőtökös finomságok

A sütőtökről mint dekorációs eszközről már irtam. Halloween elmúltával lehet készülni a hálaadás ünnepére. Ilyenkor a tök a süteménybe kerül.

A hétvégén ebédre hivtak. Kedves barátnőm levest készitett sütőtökből. A recept egyszerű, s aki szereti az édes, fűszeres izeket, annak érdemes kipróbálnia.
A tököt meghámozva, megtisztitva kockákra vágjuk, s puhára főzzük. He megpuhult, krumplitörővel szétdolgozzuk, pürésitjük. Ekkor fűszerezzük cukorral, szegfűszeggel, egész fahéjjal, s egy kicsi gyömbérrel (ezt itt sok ételhez használják, apró gumó, reszelni kell). Sűriteni lehet tejföllel, tejszinnel. Tálalhatjuk melegen leveként, tetejére kenyérkockákat szórva, vagy sajtot reszelve rá, piritott mandulával megszórva. Szerintem akár édes desszertként is adható, akár pohárban, tejszinhabbal a tetején. Igazi szezonális iz!

A sütőtökös  pite a hagyományos hálaadási menü része. Ehhez kész piskótalapot is használhatunk, vagy tortaformában süssünk egyszerű tésztát. A töltelékhez keverjük össze az alábbiakat:
1 csomag krémsajt
2 bögre tökpüré
1 bögre cukor
kevés só
1 tojás és 2 tojássárga
negyed bögre olvasztott vaj
1 csomag vanilia
fahéj
gyömbér (ha van)
A tésztát süssük félig készre, majd a tészta tetejére öntsük az alaposan elkevert tölteléket. Ezt süssük 5o percig. Ha elkészült, a szeletekre tejszinhabot és piritott mandulát tehetünk.

 Jó étvágyat!

Akinek van még kedve, kipróbálhatja az alábbi linken található recepteket is. (angolul, Martha Stewart-tól)
http://www.delish.com/entertaining-ideas/holidays/halloween/pumpkin-recipes-mslo1011#fbIndex1

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése