2011. november 13., vasárnap

Michigan

 A szomszédos államokat felfedező utam most hétvégén folytatódott: Michigan-be látogattam. Ha nyugatnak indulunk Clevelandből, akkor a következő állam Michigan. Északabra fekszik tőlünk, három oldalról a Nagy-tavak határolják. A legnagyobb városa Detroit, az USA leginkább leépülő nagyvárosa. Ide most nem vezetett az utam, majd legközelebb. Michigan a tavak állama, amolyan finn ezer tó vidék. A táj hasonlit Ohiora, kicsi dombok, mezők, erdők, viszont a folyók szélesebbek, s nagyon sok kicsi tavas találni az út mellett.
Utam első állomása Ann Arbor volt. A neve is dallamos, nőies, nem véletlen, hiszen az egyik polgármester felesége után nevezték el. (Megjegyzem nem is olyan rég a Pennsylvaniaban található férfinevű Jim Torp-ban jártunk :-) Ez a városka megnézésre ajánlatos, régi városmagjában még állnak a banképületek, üzletek és éttermek, s diákváros lévén van is élet. Ottjártamkor ebédidőben épp kigyóztak a sorok az éttermi helyekre várva. A városban található University of Michigan egyébként az amerikai egyetemek sorában igen előkelő helyet foglal el. A hatalmas sárga M betűket pólókon, zászlókon, plakátokon büszkén hirdetik, ez az egyetem jelképe.

Úticélom Grand Rapids volt, Michigan nyugati felén. Ez egy közepes nagyságú város, a második-harmadik legnépesebb ebben az államban. A Grand folyó partján fekszik, fejlődését az alapitó hollandok határozták meg. A szorgos európaiak a folyón úsztatták le az északi erdőkben kivágott fenyőket, majd az itteni fűrészüzemekben és bútorgyárakban dolgozták fel. Ma is több neves bútorgyártó vállalatot találunk itt.
A város hatalmas egyeteme a Grand Valley State University, ide járt Jocó és most ide jár Reni barátnőm, az ő vezetésükkel jártuk be a campust. Több tizezer diák tanul itt, külön épületkomplexumba járnak a graduate diákok. A néhány éves modern épületben találjuk a könyvtárat, ahol nem kell a polcok között keresgélni a könyveket: számitógépbe beirva egy robot szedi le a polcról a hatalmas dobozban található könyvet. Egy perc és már a kezünkben is van. Állami egyetem ez, viszont sok támogatást is kap. Például a fő szponzora az Amway céget alapitó házaspár. Ők itt, Grand Rapidsben hozták létre a céget a hatvanas években. Mára az egész világot behálózzák, s a legsikeresebb MLM üzlet a világon. Persze ők is hollandok. Van is egy mondás: "If you are not Dutch you are not much." vagyis ha nem vagy holland, nem sokat érsz.
Grand Rapids és környéke egyébként fejlett vidék. Most éppen az egészségügyi intézmények és cégek fogtak össze, a Medical Mile egy stratégiai tömörülés, nemcsak egy környékre telepednek ezek a cégek, hanem egymással összefogva próbálnak versenyelőnyt kovácsolni.
A város másik hires egyeteme a Calvin College, az USA legismertebb (s talán egyetlen) református egyeteme. Nem sok református él Amerikában, ezt a hitet a hollandok hozták át ide. Hatalmas katedrális-jellegű templomaikban aktiv közösségi élet folyik, Christian Reformed Church vagy American Reformed Church az egyház itteni neve. A szorgalmas és vallásos hollandok két évszázad alatt tették gyümölcsözővé ezt a vidéket. Szigorú szabályok szerint élnek: vasárnap például csak délután lehet szeszes italt venni az üzletekben. Délelőtt tessék templomba menni, aztán lehet sörözni.
Grand Rapids mellett van Zeeland, a tavak országa. Párezres település, itt laknak Reniék. A falucska főutcáján régi homlokzatok mögött modern üzletek.

A szomszédos városka Holland, a Tulip Fest, Tulipánfesztivál székhelye. Az épületek itt a Németalföldet idézik: vöröstégla-házak fehér ablakkeretekkel. A főutcán elegáns butikok, kávézó, akár mint Európában! A városka egy tószélességű csatornatorkolatban fekszik, ami a Michigan tóhoz vezet. A tóparton tengerparti sétát teszünk a viharos szélben. Homokdünék, sirályok, a vizből már télire betárolták a vitorlásokat. S a parton egy tűzpiros világitótorony! Hát, itt tudnék élni...

A két nap gyorsan elrepül, s még vár egy ötórás vezetés hazafelé. De jövök még errefelé, csak legyen újra tavasz.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése