2016. február 1., hétfő

Magyar holocaust "sikerek"

Két magyar alkotás is sorra aratja a sikereket külföldön. Mindkettő témája a holocaust, a zsidóüldözés, a haláltáborok. Vitathatjuk, hogy mennyire időszerű még mindig erről a sötét történelmi időszakról szólni, de úgy látszik, az alkotókban még van elmondanivaló.

Gárdos Péter regénye a Hajnali láz előbb hozott sikert külföldön, mint idehaza. Az ismert filmrendező a saját szüleinek valóságos szerelmi történetét meséli el a naplószerű regényben. Mindketten túlélték a náci haláltáborokat, s a háború után Svédországban egy rehabilitációs kezelésen vesznek részt. Testben elgyötörtek, fiatal koruk ellenére már "öregek". Viszont nem adják fel az életkedvüket: a férfi feleséget keres, s ezért több, mint száz magyar túlélőnek ír levelet. Az egyik címzett valóban a felesége is lesz, annak ellenére, hogy az orvosok nem jósoltak sok időt a túlélőnek.

A másik alkotás a sokat emlegetett Saul fia című film. Nemes Jeles László első nagyjátékfilmje azonnal elhozta az Aranypálmát a Cannes-i Filmfesztiválon, s begyűjtötte a legjobb külföldi filmnek járó Golden Globe díjat is. Most pedig várjuk, hogy vajon megnyeri-e az Oscar-díjat is.

A film rendezői bravúr, ugyanis kézikamerával forgatták a főszereplő szemszögéből bemutatva a haláltábor borzalmát. Így a korlátozott képi megjelenést a hangok, zajok teszik teljessé. Viszont ennek ellenére, vagy éppen ezért érezzük, hogy mi is ott vagyunk a történetben.

Sok a vita a holocaustról, ám mindenképpen érdemes megnézni a filmet, ill. elolvasni a regényt. A Hajnali lázból film is készült, már játszák a mozik. De szerintem a könyvet biztos nem tudja lekörözni.

Hajnali láz film

Saul fia film

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése